Cultuur & Media

Vergeet Superman, hier komt Wonder Woman

foto: Warner Bros. Picturesfoto: Warner Bros. Pictures
  1. Nieuwschevron right
  2. Vergeet Superman, hier komt Wonder Woman

[AVROTROS] De zomer komt eraan en dat betekent: veel filmreleases in de bioscoop. Dat klinkt misschien gek – wie gaat er op een mooie zomeravond in een muffe bioscoopzaal zitten – maar de zomer is en blijft toch echt het klassieke blockbuster-seizoen.

In De Nieuws BV een gesprek met Emma Curvers (Cineville) en Pim Wijers (Preview Magazine) over de kaskrakers van komende zomer. Een van de films die zij bespraken is Wonder Woman, die op 15 juni in première gaat.

It's a bird... It's a plane... It's Superman Wonder Woman!

Vergeet Spider-, Bat- en Superman; dit jaar is het de beurt aan een vrouwelijke superheld om te stralen op het witte doek. Dat is bijzonder, want van de ongeveer honderddertig superheldenfilms die zijn gemaakt, hadden er slechts acht een vrouwelijke hoofdrolspeler. De laatste dateert uit 2005: Elektra. In de Verenigde Staten kreeg de film al lovende reacties en vanaf 15 juni kunnen ook wij haar heldendaden gaan bewonderen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Feministisch meesterwerk

Curvers kijkt enorm uit naar de film: "Als er een keer een superheldenfilm is met een vrouw in de hoofdrol, dan zit ik natuurlijk vooraan." De film wordt al een feministisch meesterwerk genoemd, en dat is niet enkel omdat een vrouw de hoofdrol speelt. Curvers: "Ze is natuurlijk wel Wonder Woman. Als je de recensies leest, dan is dit wel een behoorlijke heldin." Wijers: "Als je kijkt naar de zeventien superheldenfilms kijkt die de komende jaren uitkomen, dan zijn er maar een paar met een vrouwelijke hoofdrol. Ze zijn echt ondervertegenwoordigd, dus het is wel goed dat Wonder Woman nu haar eigen film krijgt."

De film - een zogenoemd origin-story die uitlegt waar de superheld vandaan komt - speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal begint op een idyllisch Grieks eiland, bevolkt door enkel vrouwelijke bewoners. Diana (Gal Gabon) is de sterkste van alle vrouwelijke strijders en is zonder dat ze het weet een halfgod, gecreëerd met behulp van Zeus. Geen wonder dat ze zo hoog kan springen en haar wonden binnen no-time zijn geheeld.

De geboorte van Wonder Woman

De Amazones op het eiland hebben de taak om de wereld te redden wanneer die ten prooi valt aan oorlog. Dus wanneer spion Steve Trevor (Chris Pine) plots hun leven binnenvalt en vertelt over de gebeurtenissen elders in de wereld, voelt ze zich verplicht om met hem mee te gaan naar Londen en de narigheid te stoppen. Eenmaal daar ontdekt Diana haar volledige krachten en ware lot: Wonder Woman is ‘geboren’.

Verliefd is iedereen wel eens een beetje

Naast veel actiescènes bevat de film ook een flinke dosis humor en – hoe kan het ook anders – romantiek. Want ondanks haar overtuiging dat 'mannen noodzakelijk zijn voor voortplanting, maar niet voor plezier' wordt Wonder Woman hopeloos verliefd op Trevor, de Amerikaanse piloot die zo onverwacht op haar eiland crashte.

Wonder Woman in de armen van Steve Trevor (Irwin Hasen/DC Entertainment)

Facts & figures

  • De film bracht in Amerika in het eerste weekend al 200 miljoen dollar op en werd bezocht door opvallend veel meisjes en vrouwen;
  • De film heeft niet alleen een vrouwelijke hoofdrol, maar werd bovendien geregisseerd door een vrouw: Patty Jenkinks;
  • Wonder Woman komt uit 1941 en is daarmee even oud als Batman en Superman;
  • Deze superheldin is sinds oktober 2016 het symbool van de vrouwenemancipatie van de VN;
  • Onze eigen Doutzen (ja; Kroes) heeft ook een klein rolletje in de film en komt een aantal keer met getrokken zwaard galopperend voorbij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie