Cultuur & Media
KRO-NCRV

Sven Ratzke: 'Ik heb altijd tussen de genders gezeten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sven Ratzke: 'Ik heb altijd tussen de genders gezeten'

In zijn nieuwe voorstelling Venus en Mars brengt zanger Sven Ratzke een selectie van zijn favoriete nummers uit de muziekgeschiedenis ten gehore. Van Nina Hagen tot natuurlijk David Bowie. "Ik ben iemand die altijd tussen de genders in heeft gezeten", zegt hij bij Spraakmakers.

Tussen de gender dus. "Van hoe ik me uit, tot hoe ik in het leven sta", aldus Ratzke. Waar hij eerst een voorliefde had voor het materiaal van vrouwelijke zangeressen, kwam later ook de liefde voor de vertolking van mannelijke artiesten. Zoals David Bowie, die hem zelfs persoonlijk toestemming gaf om zijn nummers te vertolken.

'Ik waag me aan iconen'

De Duits-Nederlandse Ratzke is in zijn werk altijd op zoek naar muziek die hem raakt en waar hij een eigen interpretatie aan kan geven, zonder het origineel uit het oog te verliezen. "Ik ben iemand die zicht waagt aan iconen", zegt hij. "Werk waarvan mensen zeggen: dat kun je toch niet doen? Maar het pakt toch goed uit."

Ratzke zoekt altijd naar artiesten waar hij iets van kan leren en die hem inspireren. "Het zijn absoluut mensen die niet met het systeem meewaaien en de gemakkelijke weg kiezen. Het zijn artiesten die zich keer op keer opnieuw uitvinden en risico’s aangaan. Dingen breken en opnieuw in elkaar zetten."

David Bowie

David Bowie is één van die artiesten die hem oneindig blijven inspireren. "Hij vond steeds weer een nieuw personage uit. Hij was een ontzettend moedige artiest. Als hij veel succes had ging hij opeens met een raar jazzbandje on tour en stond hij weer in kleine zalen. Echt een eigenzinnige artiest."

Het nummer Heroes springt er voor Ratzke uit. "De tekst is zo prachtig. Het maakt niet uit of ik het in Melbourne of Boxtel zing, mensen hebben er een herinnering aan.” Volgens Ratzke is het een ultiem nummer over liefde, verbinding en verzoening. "Het emotioneert me elke avond weer, terwijl ik het toch al zo’n 500 keer heb gezongen."

'Venus en Mars' gaat dinsdag in De La Mar in Amsterdam in première en daarna speelt Ratzke de voorstelling door het hele land en daarbuiten.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie