Cultuur & Media
VPRO

Nikko Norte: 'We creëerden onze eigen vijand in Afghanistan'

foto: Nikko Nortefoto: Nikko Norte
  1. Nieuwschevron right
  2. Nikko Norte: 'We creëerden onze eigen vijand in Afghanistan'

Nikko Norte schrijft over de avonturen die hij meemaakte. Hij heeft een leven dat zich moeilijk laat navertellen. Soms heftig, maar altijd interessant. Zo was hij fotomodel en filmacteur. Militair op de Balkan, in Afrika en in Afghanistan. En de eerste Nederlandse stierenvechter in Spanje.

In zijn nieuwe boek Onvoorspelbaar verleden beschrijft hij zijn jaren in de Afghaanse provincie Uruzgan. Want was het wel goed wat zich daar allemaal afspeelde?

{podcast audio="125366" caption="Nikko Norte in Nooit Meer Slapen:" }

Een niet-bestaande vijand

"Ik wilde per se naar Afghanistan", vertelt Nikko Norte. "Aan de zijlijn zag ik het Nederlandse leger opereren. Ik had een voorgevoel dat het spaak zou lopen, dus ik wilde daarheen om goed werk te doen. En ik heb kunnen doen wat ik wilde doen: mensen duidelijk maken dat het allemaal niet zo erg was."

Tijdens zijn tijd in Afghanistan ondervond hij dat de situatie – zoals hij al voorspelde - niet juist was. Volgens Norte creëerden de Nederlandse militairen in Uruzgan hun eigen vijand. "Wat een pr-afdeling naar buiten brengt is soms afwijkend van wat een militaire dienst daadwerkelijk doet. Waarheden worden omgedraaid waardoor vijanden gecreëerd werden terwijl die er eigenlijk niet eens was." En tegen die niet-bestaande vijand werd buitenproportioneel hard opgetreden.

Quote

Soms werd ik gedwongen me ondergeschikt te maken aan autoriteiten, meestal probeerde ik me daaraan te onttrekken

Nikko Norte

Tijdens zijn verblijf in Afghanistan kwam hij tot de conclusie dat eigenlijk vooral zijn eigen aanwezigheid het probleem was. "Als wij daar niet zouden zijn, zou er geen probleem zijn." De Afghaanse maatschappij zou prima functioneren – beter zelfs – zonder de aanwezigheid van militairen.

Veel bijval

Om hierover te spreken en te schrijven was niet makkelijk. "Het heeft me lang dwars gezeten, om dit boek te schrijven." Maar nu zijn verhaal naar buiten komt krijgt veel bijval. "Ik ben heel erg geschrokken van de reacties. Ik had verwacht dat er veel boze veteranen zouden zijn, maar ik hoor juist verhalen van mensen die zeggen zo blij te zijn dat dit naar buiten komt. Mensen die al tijden kampen met wat er gebeurd is."

Zo vertelt Norte het verhaal van een militair die onschuldige, ongewapende mensen doodschoot en thuis pas besefte wat hij had gedaan. "Hij was er totdat hij thuiskwam zó van overtuigd geweest dat hij tegen de vijand vocht."

Onvoorspelbaar verleden

"Ik heb me nooit thuis gevoeld in de maatschappij waarin ik opgroeide: het ontbrak daar aan authenticiteit, avontuur en onbekendheid. Ik heb altijd ik geprobeerd om een onbewandeld pad te bewandelen." En dat pad leidde via vele omwegen en toevalligheden naar Afghanistan en zo dus ook het boek, Onvoorspelbaar verleden.

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie