Cultuur & Media

Saskia Noort: 'Een kind zoekt de oorzaak van de vervelende sfeer'

VPRO
foto: Carli Hermesfoto: Carli Hermes
  1. Nieuwschevron right
  2. Saskia Noort: 'Een kind zoekt de oorzaak van de vervelende sfeer'

Saskia Noort is schrijver, de 'grand dame' van de thriller. Ondanks haar angst voor confrontaties gaat ze de confrontatie met angst bij het schrijven niet uit de weg. Nu komt ze met haar achtste thriller Bonuskind. Saskia Noort is te gast bij Nooit Meer Slapen en praat met Pieter van der Wielen.

Saskia Noort (20 juli 2020)

Vechtscheiding

Saskia Noort verbaast zich over hoe een scheiding soms compleet uit de hand kan lopen en ziet dat vooral de kinderen hieronder lijden. Vanuit die fascinatie is ze gaan schrijven. "Tijdens een scheiding en de periode daarna onderschatten we wat kinderen allemaal meekrijgen en doorhebben. Vooral meisjes en oudste kinderen voelen een sfeer en gaan op zoek naar de oorzaak. Bijvoorbeeld door hun ouders af te luisteren en ook door toegang tot sociale media komt alles binnen", zegt Saskia Noort.

In haar nieuwe thriller Bonuskind vertelt Noort een verhaal vanuit de ogen van de vijftienjarige Lies die opzoek gaat naar haar moeder die spoorloos is verdwenen. Hiervoor heeft ze veel te danken gehad aan gesprekken met haar neefjes en nichten.

Een vechtscheiding lijkt haar de ultieme hel. "Het is ongelofelijk raar dat je ooit zoveel van elkaar hebt gehouden en dat je erachter komt in de scheiding dat die man of vrouw een wraakzuchtige idioot is. Zodoende ga je eigenlijk nooit echt scheiden want je blijft bezig met dat huwelijk, die dynamiek. Alles wat je kut aan iemand vindt dat neem je mee. Je laat niets los", aldus Noort.

Het type 'foute man'

Noort vindt veel dingen dapper, maar het dapperste is om iedere keer weer op een date te gaan met een wildvreemde. Wanneer het gaat over datingapps vertelt ze: "Het is een misvatting dat je door de toegankelijkheid makkelijk verliefd wordt. Vaak weet je al bij seconde één of hij of zij het is, of niet. Lief blijft saai en de foute man interessant."

Uiteindelijk gaat het volgens haar om een soort machtsspel tussen man en vrouw. "De man die je niet gelukkig maakt is toch aantrekkelijk, omdat er iets te winnen valt. Ik weet niet of je dan slachtoffer bent, ik denk dat alle vrouwen ergens in hun leven wel een foute man zijn tegengekomen."

Fascinatie voor het duistere

"De wrede kant van de mens wordt enorm ontkend, vooral bij vrouwen. Die moeten altijd maar lief zijn en glimlachen. Terwijl wij allemaal wel eens iemand verlies of pijn wensen," vertelt Saskia Noort.

Zelf heeft ze een enorme fascinatie voor het duister. "Thrillers zijn onder vrouwen enorm populair. Dat heeft ook te maken met dat ze zich kunnen voorbereiden op alle verschrikkelijke scenario’s die hun mogelijk kunnen overkomen. Het is een soort tik die ik zelf ook heb: om altijd in de angst en in een negatieve afloop te denken."

"Om te kunnen schrijven over angsten moet je je eigen angsten confronteren", zegt Noort. "Niet dat ik er recht op af ga, in mijn privéleven gebeurt helemaal niets. Ik ga eenzaam in mijn kamer in mezelf op zoek."

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie