Cultuur & Media
KRO-NCRV

Dit is de man die al 16.000 keer 'Met het Oog op Morgen' aankondigde

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is de man die al 16.000 keer 'Met het Oog op Morgen' aankondigde

Hij was jarenlang de stem van Radio 1 en nog steeds kondigt hij iedere avond de temperatuur en presentator van Met het Oog op Morgen aan: Hans Hogendoorn. Morgen krijgt hij de Ere Zilveren Reissmicrofoon. Hoe ontstond die bekende aankondiging, die inmiddels al zo’n 16.000 keer klonk?

Hoe bekend zijn stem ook is, Hogendoorn zelf is een en al bescheidenheid. Op de vraag of het hard werken is, zo’n stem onderhouden, zegt hij "een beetje neuriën, verder niks." En herkend, dat wordt hij ook niet. "Nooit, nee hoor." Morgen krijgt hij voor zijn vele radiowerk de Ere Zilveren Reissmicrofoon, vernoemd naar Eugen Reisz, de ontwikkelaar van de radiomicrofoon. Vandaag was hij te gast in Spraakmakers.

Rijdende trein

De weg naar dit hoogtepunt begon langzaamaan, met jingletjes maken. "Eerst bij de ziekenomroep, zoveel veel radiomakers. Vervolgens maakte ik uitstapjes met de trein naar Hilversum, en dan mag je binnenkomen. En op een gegeven moment roept iemand 'kan jij dat doen'? En volgende keer mag je dat weer doen. Het wordt dan een kleine trein die doorrijdt."

Hij deed onder meer de tunes van 'De Ochtend', '1opdeMiddag' en 'De nacht van het goede leven'. Ieder programma vraagt weer een ander stemgeluid, legt hij uit. "Je probeert je een beetje voor te stellen wat voor uitzending het is, en dan de klankkleur, toon of sfeer daarin te leggen. Voor een nachtprogramma probeer je dat anders te doen dan voor een keiharde actuateitenshow."

Amerika

Het kwam al even voorbij: de uitspraak 'Buiten is het 10 graden... binnen zit:..' De iconische zin waarmee hij sinds 5 januari 1976 iedere dag de presentator van 'Met het oog op morgen' aankondigt - inmiddels zo ongeveer 16.000 keer.

"We hadden een intro: dit is Met het oog op morgen, presentatie… en dat was het dan." Een collega zei na een paar weken: 'we willen toch iets hebben dat het programma een beetje meer bij de luistaar brengt. Kun jij daar iets voor verzinnen?' "En toen dacht ik aan hoe ze dat in Amerika doen met het weer. Het is een standaardzin geworden."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie