Cultuur & Media
EO

Efteling moet uitkijken met slopen Spookslot: 'Het is populair door haar verleden'

  1. Nieuwschevron right
  2. Efteling moet uitkijken met slopen Spookslot: 'Het is populair door haar verleden'

Het nieuws dat de Efteling het Spookslot gaat slopen, is ingeslagen als een bom bij fans van het pretpark in Kaatsheuvel. Begrijpelijk, vindt journalist en Efteling-fan Thomas van Groningen. Nostalgie is een belangrijke factor in het park. Expert attractieparkmanagement Goof Lukken snapt het wel: "Het is een bedrijfseconomische beslissing", zegt hij in Geld of je Leven.

Thomas van Groningen en Goof Lukken in Geld of je Leven

Video niet beschikbaar

Het Spookslot is oud en het onderhoud kost geld. "Op een gegeven moment kom je dan op een beslismoment", zegt Lukken. Nieuwe attracties geven attractieparken een nieuwe impuls, zegt hij: "Het eerste jaar brengt het de meeste nieuwe bezoekers op, maar je hebt ook veel herhaalbezoeken." Een paar jaar geleden spendeerde de Efteling 35 miljoen aan de attractie Symbolica en dat leverde veel nieuwe bezoekers op. Al is het wel moeilijk te kwantificeren, zegt hij: "De wetenschap rondom pretparken is relatief jong."

Extra attracties zijn slim, want daardoor kunnen mensen niet alles in één dag doen. Hierdoor willen ze in een hotel blijven overnachten, waar de Efteling ook een nieuw exemplaar van bouwt. Hoe langer mensen blijven, hoe meer de kassa rinkelt: "Hoe langer mensen blijven, hoe meer eten of souvenirs ze kopen…", zegt Lukken.

Quote

Als de Efteling nu zou openen, met het huidige attractieaanbod, zou het geen succes zijn

Thomas van Groningen, parlementair journalist van Op1 en Efteling-fan

Balans tussen behouden en vernieuwen

Vernieuwen is leuk, maar het Efteling-gevoel moet wel behouden blijven, zegt Van Groningen, die naast zijn werk voor Op1 ook de podcast ThemeTalk maakt. Hij vindt het daarom 'jammer' dat juist het Spookslot moet wijken. De attractie is meer dan 40 jaar oud en draagt daarmee bij aan de nostalgie. Een belangrijke factor, want de mensen die in het gezin bepalen naar welk pretpark ze gaan, nemen dat mee. "De Efteling is populair door haar verleden. Ik ben er zelfs van overtuigd dat als de Efteling nu zou openen, met het huidige attractieaanbod, dat het geen succes zou zijn", vertelt hij.

Als er één nostalgische attractie moet blijven, is Van Groningen resoluut: de Fata Morgana. "Dat is mijn favoriete attractie, ik vind het echt een hele bijzondere rit", glundert hij. Daar mag de Efteling écht niet aankomen, vindt de Op1-journalist. Moderniseren zou echter wel kunnen helpen om de toch wat ouderwetse bootjesattractie nieuw elan te geven. Hij noemt als voorbeeld de Pirates of the Caribbean-attractie in Disneyland in Californië: "Die attractie is 10 jaar ouder dan het Spookslot, maar die attractie is een aantal keer opgeplust. Nu zit er een Jack Sparrow die naar je boot praat, waardoor die attractie nog enorm populair is."

Een paar griezels in het Spookslot van de Efteling

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie