Cultuur & Media
MAX

Eugènie Herlaar: 'Mijn kleur was helemaal geen issue'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Eugènie Herlaar: 'Mijn kleur was helemaal geen issue'

Oud-nieuwslezer Eugènie Herlaar werd in 1965 de eerste vrouwelijke nieuwslezer van het NOS Journaal. Door haar Curaçaose achtergrond was ze ook meteen de eerste gekleurde nieuwslezer, maar dat was helemaal geen issue.

Dat zei Eugènie Herlaar zondag op De Perstribune van MAX. Herlaar werd geboren op Curaçao en verhuisde op haar 8e naar Nederland. In haar jeugd is ze wel eens gepest met haar huidkleur. "Dan riep ik terug 'bleekscheet'", zei Herlaar.

Lelijke kant van de geschiedenis

Herlaar ging ook in op de actiedag Nederland tegen Racisme van de NPO. Ze vindt dat er meer aandacht moet zijn voor de lelijke kant van onze geschiedenis, maar standbeelden van zeevaarders moeten niet worden weggehaald. "Er zijn verschrikkelijke dingen gebeurd, ook door JP Coen, maar ondanks dat leven we in een welvarend Nederland. Dat wordt wel eens vergeten. Misschien had Nederland dan wel niet bestaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Deze week was er enige ophef over de keuze om Jort Kelder een racismedebat te laten presenteren. Herlaar snapt die ophef niet. "Hij is toch gewoon een goede presentator?" Herlaar vindt het goed dat er een debat is en dat er een speciale thema dag wordt gehouden. "Als alle meningen maar aandacht krijgen. Ik ben voor de dialoog."

Vrouw zijn

Toen Herlaar bekend werd als nieuwslezer bij het NOS Journaal was haar kleur dus geen issue, haar vrouw zijn was dat wel. "Dat haalde alle kranten!", aldus Herlaar. In die tijd werd ook nog getwijfeld of een vrouw haar emoties wel genoeg onder controle kan houden bij het lezen van een heftig nieuwsbericht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie