Cultuur & Media
NTR

Joost Prinsen: 'In zes weken tijd verloor ik mijn vrouw, mijn hond en mijn huis

foto: Foto: Merlijn Doormernikfoto: Foto: Merlijn Doormernik
  1. Nieuwschevron right
  2. Joost Prinsen: 'In zes weken tijd verloor ik mijn vrouw, mijn hond en mijn huis

In Kunststof vertelt Joost Prinsen over het onbarmhartige jaar 2020 waarin hij zijn vrouw en hond verloor, en ook nog corona kreeg. Maar van medelijden of zelfmedelijden moet hij niets hebben: "Streng zijn voor jezelf, zelfdiscipline, niet zeuren en vooruitgaan."

Video niet beschikbaar

Op de been met discipline

"Rouw is beroerd" zegt Joost, "vooral dat het je op de meest onverwachte momenten te pakken neemt. Je moet je ook afvragen of het geen zelfmedelijden of aanstelleritis is. Maar dat moet je dan ook maar accepteren."

Hij is erg openhartig over zijn moeilijke jaar, over zijn tijd na de dood van zijn vrouw Emma, met wie hij een kleine 50 jaar samen is geweest. Ze stierf begin januari. Ondanks het verdriet heeft Joost zich voorgenomen niet te verloederen als man alleen: "Ik heb me voorgenomen; drie keer per dag met de hond uit, die toen helaas ook overleed, dat was wel treurig. Maar toch naar buiten, als ik naar bed ging moest de keuken schoon zijn en iedere dag koken voor mezelf. En ik schrijf wel drie columns dus ik dacht, dan heb ik houvast, dan verzuip ik niet."

'Ruzie was het cement in ons huwelijk'

Joost heeft alle mensen die hem hebben gesteund en geholpen in de laatste weken voor en na de dood van zijn vrouw een zilveren speld gestuurd en geridderd in de Orde van Emma. Dat zijn natuurlijk zijn familie, maar ook oude vrienden zoals Jenny Arean en Kees Torn.

"Kees heeft mij op de been gehouden met hele lieve mails die hij maar bleef sturen. In coronatijd was er natuurlijk niet veel meer mogelijk dan mailen." Niet liever een kom soep van de buurvrouw? "Ik hou meer van geestelijke soep dan van daadwerkelijke soep", reageert de schrijver.

Een liefdevol, maar explosief huwelijk, omschrijft Joost zijn jaren met Emma. "Ruzie was het cement in ons huwelijk. Als we te lang in vrede leefden ging het niet goed, dan moest er iets kapot gegooid. Een televisie of een pan hete soep. Eens per jaar viel er wel huisraad stuk. Ik denk er stralend aan terug."

'Het leven is hard, wen er maar aan'

Joost is streng voor zichzelf, maar ook in zijn adviezen in zijn wekelijkse, zeer populaire column in het AD, waarin de strekking toch meestal is: 'het leven is hard, wen er maar aan'. Deze columns met adviezen zijn nu gebundeld in het boek Mijn vrouw pikt zeepjes. "Al die vragen zijn te verdelen in twee soorten: valt mee en valt niet mee.

'Hoe krijg ik die uitvreters van zonen eindelijk het huis uit?'

Valt mee.

'Waarom mag ik van mijn schoondochter ons kleinkind niet zien?'

Valt niet mee.’

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie