Cultuur & Media

De woedende taal van Remco Campert

foto: ANP Remko de Waalfoto: ANP Remko de Waal
  1. Nieuwschevron right
  2. De woedende taal van Remco Campert

Het zijn hoogtijdagen in het leven van Remco Campert (88). Vandaag komt zijn nieuwe dichtbundel Open ogen uit en volgende week gaat de verfilming van Het leven is vurrukkuluk in première. Vrienden, collega-schrijvers en recensenten komen woorden tekort voor Open Ogen, die zij 'actueel', 'urgent', 'persoonlijk' en 'onontkoombaar' noemen.

'De geest waait als nimmer tevoren'

Campert wordt 104, aldus vriend Kees van Kooten, die hem nog nooit zo in vorm heeft gezien. "Het gaat hartstikke goed. Hij is breekbaar. Hij loopt met een stok, maar de geest die waait als nimmer tevoren." In Met het Oog op Morgen gaat Van Kooten uitgebreid in op het taalgebruik van Campert: "Zijn jongleren met de taal wordt steeds simpeler en toch briljanter. Het zijn geen woordspelletjes, daar doet ie het niet om, om het spel. Soms maakt hij neologismen, nieuwe duidingen, omdat de oude woorden tekort schieten."

'De noodzaak zit in elke letter die hij opschrijft'

In de bundel staan gedichten over de aanslagen op het vliegveld van Zaventem en de Bataclan in Parijs. Campert kon niet anders. "Die noodzaak is zo groot, het is ook de reden waarom hij zich elke dag uit bed sleept. Die noodzaak zit ook in elke letter die hij opschrijft", aldus Campert-kenner Yasmina Aboutaleb in De Nieuws BV.

Ook oud-politica en poëzie-ambassadeur Jeltje van Nieuwenhoven roemt de actualiteit in de gedichten. "Het gaat over deze tijd, het gaat over oorlog, over terrorisme, over de dood, vergankelijkheid en de tijd die hem nog rest, maar het gaat vooral over de schoonheid van woorden om dat te beschrijven."

Quote

Onmenselijkheid viert triomf

Remco Campert in zijn nieuwe dichtbundel

'Gewoon schitterende gedichten'

Volgens Onno Blom, die de nieuwe bundel uitgebreid besprak in Nieuwsweekend, is Campert de meester op de vierkante centimeter: "Die hele bundel is niet het zwaaien met het vingertje. Nee, dat zijn gewoon schitterende gedichten. Ook doortrokken van beelden van de huidige oorlog en van de vorige oorlog die hem natuurlijk als jongeling heeft gevormd."

Hugo Blom over Open ogen van Remco Campert

Volgende week, in de nacht van dinsdag 23 op woensdag 24 januari, een gesprek met regisseur Frans Weisz in Nooit Meer Slapen naar aanleiding van de première van Het leven is vurrukkuluk.

Ster advertentie
Ster advertentie