Cultuur & Media
KRO-NCRV

Naastenliefde en solidariteit: op zoek naar Sint Maarten anno 2022

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Naastenliefde en solidariteit: op zoek naar Sint Maarten anno 2022

11 november: kinderen met een lampion, die aan de deur een liedje zingen en vooral zoveel mogelijk snoep willen binnen harken. Maar het begon allemaal bij de heilige Sint Maarten, die bekend staat om zijn naastenliefde en solidariteit. In het programma Het vuur van Sint Maarten gaat Klaas van Kruistum om zoek naar de Sint Maartens van nu. "Mensen willen iets voor iemand anders betekenen en dat is ongelooflijk waardevol", zegt hij in Spraakmakers.

Verwondering en boosheid

Van Kruistum vertelt over initiatieven in Utrecht die hij tegenkwam in zijn zoektocht. Zo ontmoette hij Sabiet Balwant-gir, initiatiefnemer van een voedselbank en basisschool directeur Michelle Hess. "Mensen die een probleem ziet en besluiten daar wat aan te doen", zegt de programmamaker. "Terwijl ik dan nog in de fase van verwondering en boosheid zit, omdat ik denk: hoe kan het dat het ons niet lukt als maatschappij het te regelen dat iedereen voldoende voedsel heeft?"

'Sint Maarten in springlevend'

Sint Maarten beschermheilige van Utrecht, de stad die dit jaar 900 jaar bestaat. In november brandden op verschillende plekken vreugdevuren in opmaat naar 11 november. Bewoners komen samen om te vertellen over hun ervaringen. "Er wordt verbinding gezocht met elkaar. Zo'n feest zorgt ervoor dat het niet uitmaakt welk opleidingsniveau je hebt of waar je vandaan komt. Mensen vinden elkaar."

"Sint Maarten is weer springlevend, op een hele bijzondere manier", vindt de programmamaker. "Het wordt geladen doordat je daadwerkelijk ziet dat mensen iets voor iemand anders willen betekenen en dat is ongelooflijk waardevol."

Het vuur van Sint Maarten is op vrijdag 11 november om 18.30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO2.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie