Cultuur & Media
NOS

Computerspel moet jongeren aan het lezen krijgen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Computerspel moet jongeren aan het lezen krijgen

De auteurs Margje Woodrow en Ronald Giphart hebben achtergrondverhalen geschreven als uitbreiding van de game Assassin's Creed Valhalla. Dat hebben ze gedaan om jongeren enthousiast te krijgen om te lezen. "Het stimuleert ruim vier op de tien jongeren om meer te lezen", zei Eveline Aendekerk, directeur van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), in het NOS Radio 1 Journaal.

De Verborgen Verhalen zijn onderdeel van allerlei informatie en achtergrondverhalen over de game en de personages. De verhalen zijn gepubliceerd in een online magazine dat bij de game hoort. "Ruim vier op de tien jongeren geven al aan dat de verhalen stimuleren om meer te lezen. En de verhalen worden met bijna een 7 beoordeeld, wat voor jongeren heel goed is. Dat zijn wel bemoedigende resultaten", zei Eveline Aendekerk in het NOS Radio 1 Journaal.

Belevingswereld

"Jongeren zien lezen steeds minder als vrijetijdsbesteding. Wij vroegen ons af: wat doen ze dan wel in hun vrije tijd en hoe komen we in die belevingswereld. En 75 procent van de jongeren gamet, als je daar begint wordt de drempel om te lezen kleiner. Dat is in ieder geval onze overtuiging", aldus Aendekerk.

"Er worden ontzettend veel goede boeken voor jongeren geschreven. Het is dus niet zo dat er geen aanbod is voor jongeren, maar ze weten vaak niet wat er allemaal is. Daarom geven we aan het einde van de verhalen ook boekentips."

Vikingen

Voor Margje Woodrow was het wel een uitdaging om een verhaal te bedenken. "Ik moest me helemaal verdiepen in de wereld van de game en de Vikingen." Ze kreeg samen met Giphart een masterclass van youtuber Jordan 'JorRaptor' van Andel. Op zijn kanaal speelt hij wekelijks verschillende games. "Daarna kon ik mijn fantasie op hol laten slaan", zei Woodrow eerder.

Het spel Assassin's Creed Valhalla speelt zich af in de tijd van de Vikingen. Het wordt gespeeld aan de hand van een fictief verhaal over de invasie van de Vikingen van Groot-Brittannië.

Jongeren lezen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie