Cultuur & Media
KRO-NCRV

Trijntje Oosterhuis en zoon maken 'eerbetoon' Henny Vrienten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trijntje Oosterhuis en zoon maken 'eerbetoon' Henny Vrienten

Hij maakte het zelf niet meer mee, maar was er 'in spirit' bij. Volgens Xander Vrienten voelde vader en componist Henny Vrienten nooit ver weg tijdens de opnames van het verzamelalbum. Samen met Trijntje Oosterhuis bundelde hij de mooiste solonummers van zijn vorig jaar overleden vader. Ze vertelden erover in De Taalstaat.

Het begon allemaal op het feest voor de zeventigste verjaardag van Henny Vrienten. Zangeres Trijntje Oosterhuis zong één van zijn nummers en dat is achteraf het startpunt geweest voor een samenwerking tussen de zangeres en de familie Vrienten.

Vorige week verscheen Trijntje zingt Vrienten met Vrienten, met een keuze uit de nummers van de laatste drie solo-albums van Henny Vrienten. Dit alles wordt begeleid door het Residentie Orkest en met een belangrijke rol voor Xander Vrienten, de zoon van Henny.

'Sloeg in als een bom'

"Je kunt wel zeggen dat het een eerbetoon is geworden", zegt Oosterhuis. Toen ze het nummer Even leven van zijn album En toch… hoorde, was ze naar eigen zeggen verkocht. "Dat sloeg in als een bom. Ik voelde meteen hoe ontzettend mooi het was", zegt Oosterhuis. "Ik heb het grijs gedraaid, zijn album 150 keer opgekocht bij het label en vervolgens cadeau gedaan aan al mijn vrienden."

De opnames stonden vrij snel na het overlijden van Vrienten gepland. "Daardoor voelde het erg urgent. We waren allemaal nog erg met hem bezig, omdat het zo dichtbij voelde", zegt zoon Xander.

Het album bevat een selectie van nummers. Volgens Oosterhuis was het moeilijk kiezen. "Het was het echt kill your darlings, omdat er zoveel pareltjes waren." Toch kwamen zij en Vrienten er vrij snel uit welke nummers het moesten worden.

Eerlijke taal

Trijntje noemt de albums 'verborgen diamanten' en hoewel ze een soort weergave van het levensverhaal van Vrienten vormen, kon ze zich goed inleveren. "De teksten resoneren", aldus Oosterhuis, omdat de taal van Vrienten zo eerlijk is. "Hij is melancholisch, maar nergens te sensationeel of gezwollen. Het zijn volgens de zangeres dingen die je tegen elkaar kunt zeggen. Daarom raakt het zoveel mensen, denkt ze.

Trijntje zingt Vrienten met Vrienten is sinds vrijdag 17 januari te koop. De twee concerten met het Residentie Orkest eind deze maand zijn zo goed als uitverkocht, maar je kunt nog wel naar een van de concerten met de band, vanaf maart.

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie