Cultuur & Media
KRO-NCRV

Clash PvdD breed uitgemeten in de media: 'machtsstrijd spatte van scherm'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Clash PvdD breed uitgemeten in de media: 'machtsstrijd spatte van scherm'

Dag vijf, gisteren, van de Partij voor de Dieren-soap. Esther Ouwehand zat bij CollegeTour én partij-oprichter en eerste Kamerlid Nico Koffeman zat bij Nieuwsuur en Met het Oog op Morgen. "De machtsstrijd spatte van het scherm", zegt journalist Hiske Versprille in het Mediaforum van Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De dubbele boodschap, die was volgens journalist Hiske Versprille het meest in het oog springende bij het Nieuwsuur-interview met PvdD-oprichter Niko Koffeman. "Ik vond het heel grappig om te horen dat hij zo hard zei: er is geen machtsstrijd gaande. Terwijl dat echt van het scherm afspatte."

Interview Koffeman 'niet toevallig'

Zijn dubbele boodschap viel oud Duitsland-correspondent Margriet Brandsma ook op in Het Oog. "Hij zegt heel duidelijk: 'ik ben niet van het team Esther of van het team bestuur, maar van het team Partij voor de Dieren.' Maar ondertussen steunt hij heel duidelijk het bestuur en keurt 'ie de handelwijze van Esther Ouwehand af."

Dat hij zich liet interviewen in Nieuwsuur en bij Het Oog is "niet toevallig", denkt oud Duitsland-correspondent Margriet Brandsma. Die avond kwam namelijk ook het veelbesproken CollegeTour-interview online. Expres eerder dan de lineaire uitzending van zondag, en heel rap na de opnames die middag.

De angel uit het CollegeTour-gesprek?

Een uitzending waar "de angel" wel een beetje uit was, zegt ze, want vlak voor de opname maakte het bestuur bekend snel te gaan opstappen. "Het betekende toch dat het kamp Esther Ouwehand had gewonnen. Dus ik kan me voorstellen dat ze er wat relaxter bij zat." Maar of alles weer bij het oude is, zoals Ouwehand impliceerde, dat gelooft Brandsma niet.

Sowieso miste de oud-correspondente de kant van het bestuur in de uitzending, ondanks de kritische vragen van de studenten en presentator Twan Huys. "Wat me als journalist wel een beetje begon te ergeren was toch dat het wederhoor ontbrak."

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie