Cultuur & Media
KRO-NCRV

Zangeres Marga Bult terug in de zorg om te helpen bij corona

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zangeres Marga Bult terug in de zorg om te helpen bij corona

Zangeres en presentator Marga Bult gaat terug naar haar oude beroep; ze gaat weer aan de slag in de verpleging in een Brabants zorgcentrum.

Bult is één van de velen tienduizenden oud-verplegers die hun voormalige beroep weer oppakken na een oproep van het ministerie voor 'extra handen voor de zorg'. "Bult in Spraakmakers: Ik heb altijd in mijn carrière gezegd: als het niet meer lukt, ga ik terug naar de zorg!”

Songfestival

Tot nu toe kon Bult altijd leven van haar artiestenbestaan en was de lente een periode waarin ze veel werk had. "Natuurlijk zoals ieder jaar heb ik optredens op evenementen en in verzorgingstehuizen." Dit jaar was het extra druk in verband met het Songfestival. In 1987 vertegenwoordigde Bult Nederland op het Eurovisiesongfestival met het lied Rechtop in de wind.

Door alle afgelasten evenementen en het Songfestival was haar agenda opeens leeg. "Met de tuin en de administratie ben je dan ook snel klaar."

Zorghotel voor coronapatiënten

Met Bult hebben zich zo’n 30 tot 40 duizend oud-verplegers gemeld. Bult: "Ik dacht: ik kan helpen, wat het ook is. Ik kan wasgoed doen, je kunt mij bij de voedselbank plaatsen." Uiteindelijk is Bult, met haar diploma en acht jaar ervaring als verpleegkundige, geplaatst in het hart van de coronacrisis; bij een zorghotel in Uden dat speciaal voor coronapatiënten is geopend.

Daar zal ze onder andere op de afdeling palliatieve zorg komen te werken, waar mensen verblijven in de laatste fase van hun leven. "Maar je steunt waar je nodig bent," zegt Bult, "dus het kan ook zijn dat ik op een afdeling werk bij mensen die wél weer beter worden."

Niet alleen sterven

Bult is blij dat Brabantzorg zulke zorghotels heeft geopend. "In ziekenhuizen is het vreselijk en overlijden er mensen alleen op de IC." Het voordeel van deze zorghotels is dat mensen de mogelijkheid wordt geboden om geliefden – in beschermende kleding – op bezoek te laten komen. "Als mensen sterven mogen er twee vasten personen bij zijn. Dat kan in een ziekenhuis niet."

Via de Facebookpagina van het KRO-NCRV-programma Kruispunt kun je haar werkzaamheden volgen via vlogs. Het programma zendt later een documentaire uit over haar werkzaamheden.

Ster advertentie
Ster advertentie