Cultuur & Media
KRO-NCRV

Ahoy wil deze zomer experimenteren met evenementen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ahoy wil deze zomer experimenteren met evenementen

Volgens Jolanda Jansen, directeur van Ahoy Rotterdam zijn er ondanks de coronamaatregelen aangepaste evenementen mogelijk. Als het aan haar ligt gaan ze deze zomer van start met vier scenario’s. "Omdat het kan, om ervan te leren en om meer perspectief te hebben na de zomer."

Jolanda Jansen, directeur Ahoy Rotterdam, over toekomst evenementenbranche

Want het is op z'n zachtst gezegd geen feest in de evenementenbranche. Sinds half maart, toen door het coronavirus het hele land op slot ging, ligt die branche volledig op z'n gat. En waar op vele fronten het land weer open gaat, is daar nog geen licht aan het eind van de tunnel.

De nood is hoog, en daarom hebben tientallen partijen zich verenigd in de Alliantie van Evenementenbouwers. Daarin zitten zo ongeveer alle partijen die iets met het organiseren van evenementen te maken hebben.

Tussenstappen

Janssen snapt - net als andere partijen in de alliantie - dat er niet ineens concerten of beurzen van 10 duizend man georganiseerd kunnen worden. "Iedereen is realistisch, maar er zijn ook veel tussenstappen mogelijk."

Op dit moment mogen er 30 mensen in een locatie zijn. Dat geldt voor alle locaties van een bioscoopzaal tot aan gebouwen als de Jaarbeurs, de RAI en Ahoy. Volgens Jansen kunnen grote zalen veel meer mensen ontvangen met inachtneming van de veilige afstand.

Veiligheid is de evenementensector ook niet vreemd. "De branche is gewend om eigen verantwoordelijkheid te nemen", zegt Jansen. Zo zullen ze in de protocollen en plannen ook meenemen wat de druk op het ov is voor eventuele evenementen zodat dit niet extra belast wordt. "Er zijn evenementen waar mensen lokaal op de fiets kunnen komen of waar vooral zakelijk publiek met de auto komt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vier plannen

Ahoy heeft vier plannen klaarliggen. Een op het gebied van theater, een pop-/rockconcert, een zakelijk evenement en een outdoorevenementen. "Daar gaan we de komende tijd over in gesprek met de betrokken ministeries."

Volgens haar is er niet één blauwdruk te maken, maar moet er per evenement worden gekeken wat wél mogelijk is. Wat voor publiek kom erop af? Wat is de verwachte druk op het ov? Hoe oud is het publiek en wat voor soort evenement is het? Het ABN AMRO World Tennis Tournament is namelijk écht een ander evenement dan een dancefeest waar men tot in de vroege uurtjes staat te dansen, legt Jansen uit.

Ze pleit er vooral voor om maatwerk toe te passen. "Scheer niet alles over een kam." Met alle afgelaste en vooruitgeschoven evenementen, is zelfs een aangepast evenement geen oplossing voor de enorme economische schade die er geleden wordt in de sector. "Dit ijlt nog heel lang na."

Jolanda Jansen, directeur Ahoy Rotterdam, over toekomst evenementenbrancheDownload de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie