Cultuur & Media
AVROTROS

'Vroege Vogels was vroeger activistischer', zegt presentator Menno Bentveld

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vroege Vogels was vroeger activistischer', zegt presentator Menno Bentveld

"Er zijn tijden geweest dat Vroege Vogels activistischer was", zegt Menno Bentveld, presentator van het programma, in VINK. "Ik denk dat we nu iets journalistieker zijn, maar we staan nog altijd voor groen en biodiversiteit. We zien onszelf als advocaat van de natuur."

#207 - Zo klonk Nederland - Ondertussen in de kosmos - Good Bad Billionaire - VINK: De podcastgids van Nederland

We spreken weliswaar vaak met liefde over dieren, merkt Bentveld op, maar ze zijn tegelijkertijd ook gewoon echte beesten, "met een enorme drang tot voortplanten en overleven". "Ooievaars zijn bijvoorbeeld verschrikkelijk, die zorgen dat ze met twee tot drie jongen overblijven. Als het er vijf zijn krijgen er een paar dus niet te weten, die verzwakken en worden uit het nest gegooid."

Hoe klinkt de oerknal?

Aan verhalen heeft Vroege Vogels nog altijd geen gebrek, zegt Bentveld: "Er is nog zoveel nieuwe kennis." Dat blijkt ook uit de nieuwe podcastserie Zo klonk Nederland: Van mammoet tot halsbandparkiet die hij voor Vroege Vogels presenteert. Deskundigen en verslaggevers van het programma laten - letterlijk - horen hoe Nederland honderdduizend jaar geleden klonk, toen het land nog bewoond werd door dieren als mammoeten en grothyena's.

En we kunnen nog verder terug in de tijd, want wetenschapsjournalist Tonie Mudde laat in VINK horen hoe de oerknal klinkt. Hij vertelt over zijn podcast Ondertussen in de kosmos, waarin hij en zijn team van wetenschapsredacteuren vragen beantwoorden van luisteraars.

#207 - Zo klonk Nederland - Ondertussen in de kosmos - Good Bad Billionaire - VINK: De podcastgids van Nederland

VINK

Ben je op zoek naar luistertips? Heb je alle afleveringen van de 'Deventer Mediazaak' en de 'Brand in het Landhuis' al gehoord en ben je op zoek naar nieuwe parels op podcastgebied? De redding is nabij. VINK is dé podcastgids van Nederland! NPO Radio 1-presentator Mischa Blok nodigt twee podcastmakers uit die een kijkje geven achter de schermen. Hoe maak je eigenlijk een podcast? Beide gasten tippen bovendien een serie waaraan zij helemaal verslingerd zijn, en ook Mischa komt met een aanbeveling.

Iedere vrijdagnacht om 01:00 uur op NPO Radio 1 en natuurlijk vind je VINK ook in alle podcast-apps! Of op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie