Cultuur & Media
NTR

Peter Buwalda: 'Waar bestaat mijn leven nou eigenlijk uit?'

foto: Peter Buwaldafoto: Peter Buwalda
  1. Nieuwschevron right
  2. Peter Buwalda: 'Waar bestaat mijn leven nou eigenlijk uit?'

Negen jaar na het succes van debuutroman komt schrijver Peter Buwalda dan eindelijk zijn tweede roman Otmars zonen. Ook deze roman is goed ontvangen en staat nog steeds hoog in de CPNB-bestsellerlijst. Kunststof sprak met de schrijver vanaf Theaterfestival De Parade in Den Haag.

{podcast audio="112532" caption="Kunststof - Peter Buwalda, schrijver" }

De ideale lezer

Is Buwalda zich bewust van zijn lezer? "Ik heb geprobeerd mezelf op te leiden tot een ideale lezer, van mijzelf althans. Door heel veel te lezen denk ik dat ik weet wat ik zelf graag lees, en dat probeer ik te schrijven. Ik denk dat ik daarom tot mijn 38e als een malloot heb gelezen: om te weten wat ik goed en wat ik niet goed vind en mezelf voor te stellen als de lezer."

Schrijfproces

Zijn roman is het eerste deel van een trilogie, er zullen nog twee boeken volgen. "Ik zit nog niet zo diep in het nieuwe boek. De afgelopen weken denk ik dan wel, waar bestaat mijn leven nou eigenlijk uit? Uit achter mijn bureau zitten. Dat heeft toch wel iets droevigs, dat pas weer weggaat als ik weer verdiept raak in het schrijven."

"De afleiding van publiciteitsactiviteiten, maakt eigenlijk dat ik een soort lichte melancholie krijg over mezelf", vervolgt de schrijver. "Door de activiteiten zit ik er niet in, en wordt dat achter het bureau zitten redelijk somber en treurig. Het blijkt ook het enige te zijn wat ik doe. Dat is een soort loep van gedachten waar je beter uit kunt blijven."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie