Cultuur & Media

Dolf Jansen: 'Ik wil niet ontregelen om te ontregelen'

VPRO
foto: Margriet Jeningafoto: Margriet Jeninga
  1. Nieuwschevron right
  2. Dolf Jansen: 'Ik wil niet ontregelen om te ontregelen'

Dolf Jansen is cabaretier, schrijver en presentator van onder andere Spijkers met Koppen. Hij maakte al vele (solo)voorstellingen en komend oudjaar staat hij voor de 31ste keer in de theaters met zijn 'Oudjaars'. In juli begon hij al met het schrijven hiervoor en inmiddels toert hij door Nederland met een vroege versie van de voorstelling: Grotemondkapjes. Hij vertelt erover in Nooit Meer Slapen.

Oudjaarsshow

"De oudejaarsshows die ik maak passen in een traditie maar het zijn geen oudejaarsconferences." In een hoog tempo wil hij het jaar 'vatten': zowel de grote als de kleine gebeurtenissen komen langs en ook brengt hij daarbij zelfgeschreven poëzie. "In de voorstelling wil ik kijken waar we op dit moment zijn, hoe de samenleving ervoor staat." Hij gaat daarvoor op zoek naar een verhaal wat voor veel mensen herkenbaar en aansprekend is. "Zo'n verhaal missen we in Nederland", vindt hij. Soms ontregelt hij dan ook de boel, "maar", zegt hij, "ik wil niet ontregelen om te ontregelen. Soms is het gewoon tijd dat er iets nieuws gebeurt."

Quote

Ik ben op zoek naar een verhaal waar we allemaal onderdeel van zijn

Dolf Jansen

Van alle 31 keren dat hij op het podium staat tijdens oudjaar, wordt de komende het meest bijzonder. "2020 is het meest uitzonderlijke jaar. Vanaf 15 maart bleek Nederland ook corona te hebben. Alles daarvoor is B.C. ('before corona') en daarna is het leven voor iedereen veranderd. Dat is fascinerend." Maar niet alleen COVID-19 wordt besproken in de komende show, ook #blacklivesmatter en de Brexit bespreekt hij bijvoorbeeld. "Maar ik ben nog aan het zoeken wát ik daarover precies wil zeggen. Want, wat kan ik nou zeggen als witte man van 57 jaar?"

Vogelperspectief

Dolf Jansen houdt ervan uit te zoomen in zijn werk, om te kijken naar het grotere geheel, los van alle losse incidenten. "Ik vind het belangrijk om het nieuws te volgen en te begrijpen, maar ik vind het veel interessanter om documentaires te kijken die over het grotere geheel gaan. Bijvoorbeeld de serie Why we hate van HUMAN. De tweedeling die we allemaal zien in de wereld komt ergens vandaan, waardoor worden mensen gedreven? Ik geloof dat iedereen op zijn eigen manier medeverantwoordelijk is voor de samenleving en wereld. Dat mensen soms denken dat ze daar niets mee te maken hebben, dat snap ik niet."

Zelfvertrouwen

“Voor de voorstelling komt er eigenlijk niets écht vast te staan. Als ik speel ben ik flexibel zodat ik tijdens een voorstelling nog steeds precies kan doen wat ik maar wil”, vertelt Jansen. Improviseren vindt hij fijn en hij gelooft dat er nooit echt volledig iets mis kan gaan. "Er kunnen onverwachte dingen ontstaan, maar dat is juist mooi. In het leven sta je toch ook wel eens met je bek vol tanden en ben je volledig van je à propos, dat is iets heel menselijks. Ik heb vertrouwen dat er altijd wel iets uit voortkomt.

Die zelfverzekerdheid waarmee Dolf Jansen op een podium staat was er niet altijd. Het dagelijkse hardlopen heeft hem veranderd. "Hardlopen was iets van mijzelf, daar had niemand iets mee te maken. Ik zorgde ervoor dat ik elke dag 10 tot 15 kilometer kon lopen. Het hardlopen heeft mijn leven bepaald en doet dat nog steeds. Omdat ik dat volhoud kan ik ook alle andere dingen volhouden. Ik blijf lopen tot ik niet meer kan lopen."

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie