Cultuur & Media
NTR

Marian Mudder probeerde alle mogelijke therapieën en is nu zelf therapeut

foto: Harold Pereira
  1. Nieuwschevron right
  2. Marian Mudder probeerde alle mogelijke therapieën en is nu zelf therapeut

Marian Mudder is therapeut, actrice en schrijver. Ze speelde onder andere in Baantjer en Flikken Maastricht en schreef de romans Geluksblind en De perfecte minnares. Haar nieuwste boek Wat ik eerder had willen weten is een bundeling van haar ervaringen als therapeut en ervaringsdeskundige.

Video niet beschikbaar

Angst en onzekerheid

Het publiek kent haar als actrice uit Baantjer en Flikken Maastricht, maar zij had jarenlang last van angst en onzekerheid. Ze probeerde alle mogelijke therapieën en las talloze zelfhulpboeken. Inmiddels is ze al meer dan tien jaar therapeut, gespecialiseerd in angstproblematiek. Het boek Wat ik eerder had willen weten is de weerslag van wat actrice, schrijver en therapeut Marian Mudder zelf in de loop der jaren heeft gelezen en ervaren.

“Het is een zelfhulpboek," zegt Marian, “en ik ben er trots op. Ik heb er drie jaar aan gewerkt en het zit vol met dingen die je pas in de loop van je leven gaat zien. Eigenlijk is dat jammer. Ze zouden je eerder verteld moeten worden.”

'Radeloos was mijn grondtoon'

Jarenlang had Marian last van angst en onzekerheid. Ze probeerde alle mogelijke therapieën en las talloze zelfhulpboeken. Inmiddels is ze naast ervaringsdeskundige ook therapeut. “Toen ik op mijn 27e voor het eerst in therapie ging, deed niemand in mijn omgeving dat. ‘Radeloos’ was mijn grondtoon. Ik wilde actrice worden en tegelijk was ik er ontzettend bang voor. Eén voet op het gaspedaal, de andere op de rem.”

'Neem een sabbatical van je hoofd'

“Het ego zit je in de weg als je van je angsten af wilt komen. Daar hoort vaak bij dat mensen negatief over zichzelf praten. Ik was altijd bezig te denken over wat ánderen dachten. Veel therapieën gaan over denken óver het denken, dat is contraproductief. Je moet leren je eigen denken te observeren.

Mediteren is niet ‘je hoofd leegmaken’, dat kan geen mens. Je moet je niet identificeren met je eigen gedachten en af en toe eens vrij nemen van dat hoofd. Zo is het bij mij ook begonnen: met een sabbatical van mijn eigen hoofd.”

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie