Cultuur & Media
NTR

Rijksbouwmeester Veenstra over woningtekort en energietransitie: 'de opgaves zijn complex'

foto: Francesco Veenstra
  1. Nieuwschevron right
  2. Rijksbouwmeester Veenstra over woningtekort en energietransitie: 'de opgaves zijn complex'

Sinds 1 september 2021 is Francesco Veenstra Rijksbouwmeester. Hij adviseert hij over de architectuur en de stedelijke omgeving van het rijksvastgoed. Hij is de architect van onder andere de Library of Birmingham, Stadskantoor en stationshal Delft en Kaap Skil op Texel. In Kunststof vertelt Francesco Veenstra hoe we moeten omgaan met het woningtekort, de energietransitie en de beschadigde huizen in Groningen.

'De opgaves waar we voor staan zijn complex'

Er is geen Hollandser beroep dan rijksbouwmeester. Gevraagd en ongevraagd zal hij de komende jaren advies geven over de grote kwesties van nu. "De opgaves waar we voor staan zijn complex", zegt Francesco. "De samenwerking moet interdisciplinair zijn. In de stedenbouw, architectuur en landschapsbeheer kan geen enkele discipline zelf tot een oplossing komen." Volgens de Rijksbouwmeester is zijn grootste opdracht "de rust bewaren".

Woningtekort

Er is momenteel een tekort van tussen de 250.000 en 300.000 woningen. "Ik stel dan drie vragen over het aantal woningen dat gebouwd moet worden. Wat voor woningen zijn het en waar worden ze gebouwd? En de belangrijkste vraag is: voldoen ze echt aan de behoefte die er is, nu en in de toekomst?"

Tegelijkertijd is het de vraag volgens Francesco of we genoeg productiecapaciteit hebben om zoveel woningen neer te zetten. "Door de financiƫle crisis zijn bij architectenbureaus en bouwbedrijven veel mensen weggevallen of vertrokken. Dat kun je niet zomaar weer aanvullen. We moeten de balans zoeken tussen het aantal te bouwen woningen en de productiecapaciteit."

De productiecapaciteit is ook een probleem bij de doelstelling om in 2050 CO2-neutraal te zijn. "Er ligt een gigantische opgave in de bestaande voorraad. Bij de woningen die zijn gebouwd voor het einde van de Tweede Wereldoorlog is het bijzonder lastig om ze klimaatbestendig te maken en het energieverbruik af te laten nemen. De vaklieden die dit moeten bewerkstelligen zijn nu grotendeels actief in de nieuwbouw."

Groningen: 'een soort wederopbouw'

Als Rijksbouwmeester is Francesco ook betrokken bij de afhandeling van de schade door de gasboringen in Groningen. Hij bezocht de Eemsdelta regio om met eigen ogen te zien wat de schade is. "Ik heb een heel goede indruk gekregen van alle projecten die daar lopen om te zorgen dat bestaande woningen en faciliteiten worden versterkt of gesloopt en vervangen. Ik was echt onder de indruk van de schaal waarop dat gebeurt, het is echt een soort wederopbouw."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie