Cultuur & Media
KRO-NCRV

Vijftien jaar College Tour: Rutte krijgt aanzoek, een tiener met Nobelprijs en een geestelijk leider in verwarring

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vijftien jaar College Tour: Rutte krijgt aanzoek, een tiener met Nobelprijs en een geestelijk leider in verwarring

In een speciale uitzending blikken we terug op vijftien jaar College Tour. Je krijgt onder andere antwoord op de vraag of minister-president Mark Rutte 'ja' zei op een huwelijksaanzoek. Of je als zestienjarige voor een scooter of een presidentschap moet gaan. En ook wat er zo opmerkelijk was aan het gesprek met dé geestelijk leider in de wereld na de Paus.

"Dat we de dochters van Sigrid Kaag mochten spreken was bijzonder", vertelt Jan Mom, bij College Tour eindredacteur (zeg maar de belangrijkste man na de presentator). "En ik vond dat Kaag tijdens die opname opmerkelijk openhartig was, en los."

Het gesprek met de minister van financiën, op zondagavond, is de aftrap van het nieuwe seizoen van College Tour. Een veelbesproken aftrap, want de dochters vragen hun moeder eigenlijk om te stoppen, bang als ze zijn voor alle doodsbedreigingen.

IJzersterk concept

Het is, hoe wrang ook, tegelijk ook een feestelijke aftrap, want College Tour bestaat dit jaar vijftien jaar. En het gesprek met Kaag vormt bovendien de 150ste aflevering. Al die jaren blijkt het een ijzersterk concept: studenten krijgen de gelegenheid om vragen te stellen aan iemand van nationale of zelfs internationale allure.

Er was geen publiek

Maar alle begin is moeilijk, zo herinnert de eerder genoemde Mom, vanaf het eerste uur bij het programma betrokken. Op de Universiteit Leiden werd een proefuitzending met Hans Teeuwen opgenomen, maar er ontstond een groot probleem. "Er was te weinig publiek, mensen kenden het niet", zegt Mom. "We hebben op letterlijk studenten van de gang gesleurd en gezegd 'het is heel leuk, hier zit Hans Teeuwen'."

Wie had toen kunnen bedenken dat de zaal jaren later juist leeg móést zijn? Dat was in coronatijd, en voormalig eindredacteur Evert-Jan Offringa herinnert het zich nog goed. "We mochten dertig studenten toelaten in Paradiso, en dat is geen kleine zaal. Maar toch, het zag er niet leeg uit." Artiest Ilse DeLange is gast en ze doet iets bijzonders, vertelt hij. "Aan het eind van het programma zingt ze 'I Will Help You' en daar heeft ze heel Nederland mee ingepakt."

Ik wil een scooter

Het zijn niet alleen Nederlandse sterren die geïnterviewd worden, ook veel internationale komen voor het vragenvuur van studenten te staan. Nobelprijswinnaars zelfs, zoals Malala, dan nog een meisje van vijftien, zestien jaar. Het is een uitzending die Marij Janssens, tien jaar eindredacteur, erg is bijgebleven. Niet alleen omdat haar dochter toen dezelfde leeftijd had, maar ook vanwege Malala’s enorme drive. "Naderhand las ik een bericht op Twitter: 'Malala, zestien, wil president van Pakistan worden. Mijn zoon, zestien, wil een scooter.' Nou, dat zei voor mij wel genoeg."

Lastige vraag

Een andere internationale gast blijkt juist enorm tegen te vallen: de Dalai Lama. Iets dat niet aan de verwachtingen lag, want die waren hooggespannen. "We allemaal het gevoel gekregen: nu worden we verlicht", zegt presentator Twan Huys met een lach. Maar niets bleek minder waar, vult Janssens aan. "Hij communiceerde niet met studenten, niet met jou, het was heel vreemd." En dan was er nog een 'lastige vraag' over Tibet, die door de geestelijk leider werd afgedaan als een 'domme opmerking'. Maar de student liet zich niet uit het veld slaan, vertelt Huys trots, en stelde de vraag gewoon nog een keer.

Meest controversiële uitzending

Waar Huys en de andere redactieleden achteraf ook met andere ogen naar kijken, zij het van een iets andere orde, is de uitzending met Willem Holleeder. Een uitzending die Huys omschrijft als 'de meest controversiële uitzending'. Oud-eindredacteur Janssens valt hem bij. "Ik denk dat iedereen die aan de uitzending meegewerkt heeft, het erover eens is, dat we het met alle kennis van nu natuurlijk niet meer gedaan hadden."

De terugblik op vijftien jaar College Tour is er een van diepte én hoogtepunten. Grootse, bombastische woorden vliegen dan ook regelmatig door de studio. Zoals bij de uitzending met Rutte, door Huys voorzien van het credo "historische uitzending". Al was het alleen al vanwege het huwelijksaanzoek dat een jonge studente aan hem doet. Huys start het fragment in, en dan horen we Rutte zeggen: "Als u uw CV even in drievoud wilt opsturen dan eh..."

Bekijk hier het tweede uur van de uitzending

Ster advertentie
Ster advertentie