Cultuur & Media
VPRO

IDFA Report #4 - Los Reyes: documentaire over twee zwerfhonden

foto: Los Reyesfoto: Los Reyes
  1. Nieuwschevron right
  2. IDFA Report #4 - Los Reyes: documentaire over twee zwerfhonden

Chauvinisten en genderbenders, dogs en underdogs, oorlogshelden en wetenschappelijke misdadigers: wat drijft deze mensen? Tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) zijn documentaires te zien over extravagante figuren, bijzondere subculturen en ethische kwesties. Nooit Meer Slapen is erbij en doet verslag van spraakmakende films.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sabine van der Helm is eigenaar van ‘Catvertise’, een castingbureau dat allerlei soorten dieren levert voor films, commercials en toneel. Verslaggever Tom Hofland bekeek met haar de film Los Reyes, een documentaire over twee Chileense zwerfhonden die leven in een skatepark.

"In januari heb ik gefietst door Chili. Je hebt daar ontzettend veel straathonden. Zij zijn nergens bang voor. Zwerfhonden worden er geadopteerd en krijgen restvoer. Ik vind dat ze een fantastisch leven hebben. Ze zijn beter af dan een Amsterdamse hond op drie hoog achter, die eens per dag een kwartiertje naar het Vondelpark mag."

Paralellen

Los Reyes volgt naast de twee honden in het skatepark, ook de skaters. Je ziet de jongeren bijna niet, maar hoort ze als voice-over. Tieners uit alle lagen van de bevolking, ieder met een eigen verhaal. Ze praten over hun problematische levens. Er worden paralellen gelegd tussen hen en de zwerfhonden.

Sabine traint ook honden voor films en ziet meteen dat deze twee zwerfhonden geregisseerd zijn. "Toen er voor het eerst een bal werd gegooid, was de hond aan het hijgen. Ik zie dat ze al een hele tijd gerend hebben. Waarschijnlijk heeft iemand buiten de camera’s al een flink aantal keer een bal naar hen gegooid. Maar dit zijn natuurtalenten. Ze vinden het ontzettend leuk om met mensen te spelen."

Dieren regisseren

Het is niet altijd even makkelijk om dieren te regisseren, weet Sabine van der Helm. "Vorige week trainde ik een Golden Retriever voor een toneelstuk van Maria Goos. De try-out ging super goed, maar tijdens de première viel er een schaaltje borrelnootjes op het toneel. De hond sprintte erop af en sleurde de actrice met zich mee, het hele podium over."

De documentaire duurt 78 minuten. "Het waren prachtige beelden. Close-ups op het grote doek. Ik miste alleen een verhaal. Mooie beelden is niet altijd genoeg. Die tennisbal heb ik na een uur wel gezien. Maar voor hondenliefhebbers is de film wel echt een aanrader", vertelt Sabine.

Los Reyes draait tijdens het IDFA in diverse bioscopen.

Ster advertentie
Ster advertentie