Cultuur & Media
KRO-NCRV

Moeder Rutte overleden: 'Blij dat we dat stuk privé gunnen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeder Rutte overleden: 'Blij dat we dat stuk privé gunnen'

Gisteren werd bekend dat de moeder van premier Rutte is overleden. Dat is al op 13 mei gebeurd, en ze is afgelopen vrijdag begraven. Voormalig D66-leider Alexander Pechtold is te spreken over de terughoudendheid in de berichtgeving. "Dat we dat stuk privé gunnen, daar ben ik heel blij om", zegt hij in Spraakmakers.

Mieke Rutte-Dilling was 96 jaar en ze is niet aan de gevolgen van corona gestorven. Journalist Barbara Barend zegt in het Mediaforum dat het feit dat Rutte veel lof krijgt over de aanpak in de coronacrisis, waarschijnlijk meespeelt in de manier waarop dit door collega's en de media wordt opgepakt. "Het wordt juist hem nu wel gegund."

Terughoudendheid

Ook politiek commentator Kees Boonman vindt dat er onder collega politici en in de media heel zorgvuldig omgegaan is met het overlijden van de moeder van de premier. Hij kan zich voorstellen dat Rutte zich – net als andere Nederlanders met geliefden in verzorgingstehuizen – erge zorgen heeft gemaakt.

Hij denkt ook dat de coronacrisis heeft meegespeeld in het terughoudende optreden. "Stel het zou geen coronatijd zijn geweest, dan kan ik me wel voorstellen dat er fotografen in de bosjes hadden gelegen."

Buitenlandse media

Ook buitenlandse media hebben hier aandacht aan besteed. Persbureau Reuters maakte er melding van en de Britse krant The Guardian kopte dat Rutte zijn stervende moeder niet heeft bezocht door de coronarestricties voor verzorgingstehuizen. "Dutch PM Mark Rutte did not visit dying mother due to Covid-19 restrictions."

In Engeland hebben ze een omgekeerd schandaal waarbij een kopstuk uit de Britse politiek en rechterhand van Boris Johnson de eigen coronamaatregelen heeft geschonden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie