Binnenland
MAX

Een terugblik op Rutte met zijn 'vaste' fotograaf Bart Maat: 'Was altijd erg benaderbaar'

foto: ANP (Bart Maat)
  1. Nieuwschevron right
  2. Een terugblik op Rutte met zijn 'vaste' fotograaf Bart Maat: 'Was altijd erg benaderbaar'

Als een soort schaduw volgde persfotograaf Bart Maat de afgelopen jaren premier Mark Rutte. Hij maakte honderden foto’s van hem, op en rond het Binnenhof, maar hij ging ook mee op reis, bijvoorbeeld naar de Oval Office van het Witte Huis in Washington. Altijd was Bart Maat in de buurt. Een mooi moment om met hem terug te blikken in Villa VdB op het tijdperk Rutte.

Video niet beschikbaar

Benaderbaar

"Rutte is voor ons persfotografen heel benaderbaar geweest. Maar ook berekenend. Hij maakte er ook gebruik van dat hij gefotografeerd werd. Een beroemd voorbeeld is de appel op de fiets. Op een gegeven moment viel het mij op dat hij met een appel aan kwam fietsen. Uiteindelijk heb ik daar een hele serie van gemaakt. Dan kwam hij aanfietsen bij de ministerraad met die appel en dan waren er pas twee happen uit. Van huis naar het Binnenhof had hij wel drie appels kunnen eten. Dus hij deed het er een beetje om."

Foto met Biden

Een van de meest legendarische foto’s van de premier maakte Maat in Washington. Hij was als enige Nederlandse persfotograaf mee toen Rutte op bezoek ging bij de Amerikaanse president Biden in de Oval Office. Toen gebeurde er iets uitzonderlijks. Rutte mocht van Biden even achter het beroemde bureau van de president gaan zitten. "Rutte pakte meteen de telefoon en deed alsof hij er mee ging bellen. Het was net een jongetje dat even deed alsof hij een wereldleider was."

NAVO

Demissionair premier Rutte zwaait bijna af om secretaris-generaal van de NAVO te worden. "Ik ga hem op een bepaalde manier wel missen. Je ziet Rutte vaak door Den Haag lopen of fietsen. Dan gebeurt er altijd wel iets. Mensen maken selfies met hem of gaan met hem in gesprek. Voor het beeld is dat heel erg mooi." Rutte is nog niet helemaal van fotograaf Bart Maat af; dinsdagavond is er nog een debat met de demissionair premier waar Bart met zijn telelens bovenop zal zitten.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie