Cultuur & Media

De voorstelling 'Vogel': over een man met een onverwerkt oorlogsverleden
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De voorstelling 'Vogel': over een man met een onverwerkt oorlogsverleden

Acteur Bram van der Vlugt staat op de planken met de voorstelling 'Vogel' over een man met een onverwerkt oorlogsverleden. Het stuk is speciaal geschreven voor zijn 85e verjaardag, maar met opzet werkte de acteur samen met jonge theatermakers. "Vaak bleken de ideeën van jonge mensen veel verrassender", zegt Van der Vlugt in De Taalstaat.

"Het is een behoorlijk energievretend project", zegt de 84-jarige acteur over de toneelvoorstelling die dit weekend tweemaal wordt opgevoerd. Van der Vlugt heeft zijn dialogen, maar ook een "heleboel te spelen en te bewegen" in de bijna twee uur durende voorstelling. "Het vreet energie, maar het geeft ook energie. Ik ben heel dankbaar dat het gelukt is."

Oorlogsverleden

Het toneelstuk draait om Martinus die als dertienjarige jongen in een verlaten stationsgebouw is komen te wonen en daar op zijn oude dag nog steeds vertoeft, kampend met een onverwerkt oorlogsverleden. "Hij heeft een oorlogstrauma waar hij 74 jaar niet over heeft kunnen en willen spreken", vertelt Van der Vlugt over zijn personage.

Van der Vlugt: "Het was zo weerzinwekkend wat hij heeft moeten meemaken dat hij daar al die jaren voor gevlucht is." In de voorstelling kijkt Martinus samen met een jongen die zijn kleinzoon zou kunnen zijn, terug op zijn leven.

Granaatscherf

Van der Vlugt en tegenspeler Thijs Prein zijn geen onbekenden van elkaar. Zo speelden ze eerder al samen in het theaterstuk Vaders en zonen. De theatermaker vertelde hem dat hij nog iets wilde doen met de verhalen van zijn opa. Van der Vlugt zag het als iets nieuws waar hij zijn "tanden in kon zetten" en zich kon omringen met jonge mensen. "Oude mensen ken ik al langer", zegt de acteur lachend. "Mijn ervaringen wil ik niet altijd als zaligmakend zien. Ik wil geïnspireerd worden."

In tegenstelling tot zijn tegenspeler heeft Van der Vlugt wel de oorlog meegemaakt. Ook verloor hij familieleden. De acteur was bijna elf toen de oorlog ten einde kwam. "Je went aan van alles als het oorlog is. Dan is een granaatscherf op straat gebruikelijk en niet een gevaar. En dan is het mogelijk dat mensen gearresteerd worden zonder dat je onmiddellijk in paniek raakt."

Ster advertentie
Ster advertentie