Cultuur & Media
KRO-NCRV

Ouders Roelf. B. doen één keer hun verhaal: 'Dit is een nieuw genre'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ouders Roelf. B. doen één keer hun verhaal: 'Dit is een nieuw genre'

De ouders van Roelf B. deden dit weekend voor één keer hun verhaal in de Volkskrant. Journalist Gijs Groenteman herkent een nieuw genre in de eenmalige interviews met mensen die door een groot drama nationaal en internationaal nieuws werden. "Het is verdrietig en interessant tegelijk."

Tot anderhalve week geleden leidden ze een gewoon leven. Nu stonden er twee Volkskrantjournalisten en een fotograaf in de slaapkamer van hun zoon en verdachte Roelf B.

Hij werd vorige week opgepakt op het Hongaarse Sziget-festival terwijl hij naar het schijnt grote hoeveelheden drugs aan het verkopen was. "Het is toch vaak goed voor de mensen die direct betrokken zijn om één keer van zich te laten horen, hoe onprettig dat misschien ook is."

Holleeder en Faber

Eerder verschenen in dit genre het eenmalige interview dat Astrid Holleeder en haar dochter Miljuschka aan de Volkskrant gaven en het interview met de vader van Anne Faber die eenmalig zijn verhaal wilde doen na het verschijnen van een boek.

Positioneren in het nieuws

Groenteman denkt dat de ouders van B. meerdere belangen hebben om zich in het nieuws te positioneren. Bijvoorbeeld het ontkrachten van geruchten. "Ik kan me voorstellen dat er in de omgeving van de ouders gelijk een geruchtenmachine op gang komt. Iedereen heeft het erover."

Groenteman las naast de persoonlijke ontboezeming van de ouders een duidelijk signaal dat ze denken dat hun zoon dit niet gedaan heeft. Of in ieder geval dat er vóór zijn arrestatie geen aanwijzingen waren dat dat hij zich met drugs inliet.

Daarnaast hebben de ouders een belang om de druk op de Nederlandse politiek en diplomatie op te voeren zodat er pogingen gedaan worden om hun zoon naar Nederland te halen.

Averechts

Volgens VPRO-journalist Leonard Ornstein is de strategie van de ouders om de media op te zoeken, ook een risicovolle. Hoe bekender hun zoon in Nederland wordt, hoe kwetsbaarder hij is om een politieke speelbal te worden. "Hoe groter de zaak, hoe groter het principe voor Orbán is om er een ding van te maken. Misschien komt het hem wel heel goed uit."

Ster advertentie
Ster advertentie