Cultuur & Media
NTR

Cabaretière Janneke de Bijl: 'Het is soms vermoeiend om Janneke de Bijl te zijn'

foto: Janneke de Bijl
  1. Nieuwschevron right
  2. Cabaretière Janneke de Bijl: 'Het is soms vermoeiend om Janneke de Bijl te zijn'

Cabaretière, filosofe en schrijfster Janneke de Bijl staat momenteel in de theaters met haar derde voorstelling: Doet u ook mensen?. Eveneens verscheen onlangs haar tragikomische boek Als, dan, een logische roman. De Bijl won in 2017 het Cameretten Festival, ze maakte deel uit van de Comedytrain en werd in 2019 door de Volkskrant tot comedytalent van het jaar uitgeroepen. In Kunststof vertelt ze over haar carrière, en over zichzelf.

Janneke de Bijl, cabaretier - Kunststof

Redderssyndroom

Zowel in de voorstelling als het boek heeft Janneke de Bijl het over haar jong overleden vader, haar (bewuste) kinderloosheid, dierenliefde en het redderssyndroom.

"Ik probeer al jaren dieren te redden, en laatst heb ik ook een mens in huis genomen met wie het heel slecht ging. Iemand met zware psychische problemen. Wat zegt het over mij dat ik iemand wil redden en in hoeverre is dat überhaupt mogelijk? Mijn vriend en ik zijn allebei idealisten. We vinden de wereld heel onrechtvaardig en proberen daar iets aan te doen. Echt redden kan natuurlijk niet, maar iets voor anderen - mensen of dieren - betekenen, dat kan wel. Eén dag iets voor iemand doen is ook al winst."

Geluk

Het verlies van haar vader door een motorongeluk was een harde les in het leven van De Bijl. Neem geluk tot je als het komt want geluk drijft vanzelf wel weer over, vertelt ze in haar voorstelling.

"Geluk is een moment waarin de dingen kloppen. En mijn leven heeft ook zin als ik een heel bang dier ophaal uit het asiel en die uiteindelijk zie opknappen, zelfs superblij zie zijn. Ik denk dat iedereen nodig wil zijn in dit leven. Toen mijn vader dood ging, dacht ik echt dat ik niet zonder hem zou kunnen leven. Het was zo’n enorme klap. Maar de eerste keer dat je weer moet lachen, voel je diep van binnen al: ik kan zonder hem. Je beseft: hij komt niet meer terug, maar ik leef verder."

Troost

Manieren om te leven en te overleven zijn voor De Bijl: filosofie, humor, liefde, psychologie en mensen redden. Wat geeft haar het meeste troost?

"In de filosofie heb ik troost gevonden. Daar waren ook mensen die nadachten over de grote thema’s. Maar met humor kon ik echt verder komen, zeker samen met het publiek. Uiteindelijk vind ik de humor prettiger dan de filosofie om met grote zware dingen om te gaan. Zowel in de filosofie als in humor ga je uit de situatie, je krijgt een blik van buiten, je analyseert en observeert wat er eigenlijk aan de hand is. En je accepteert geen vanzelfsprekendheden. Het is die blik van bovenaf die nooit uitgaat, ook niet als je op vakantie gaat." Lachend: "Daarom is het soms wel vermoeiend om Janneke de Bijl te zijn."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie