Cultuur & Media
NTR

Linda Hakeboom: 'Iedere dag is een cadeau'

foto: Linda Hakeboom
  1. Nieuwschevron right
  2. Linda Hakeboom: 'Iedere dag is een cadeau'

Linda Hakeboom zit in de auto als haar telefoon gaat en de arts aan de andere kant van de lijn haar vertelt dat ze kanker heeft. Gek genoeg maakt haar dat wanhopig en intens gelukkig tegelijk. Haar 'doodvonnis' doorbreekt iets. Het zorgt ervoor dat ze ineens kan genieten van de wereld om zich heen. En het maakt het mogelijk wonden uit haar jeugd te helen, vertelt de presentator en documentairemaker in Kunststof.

Linda Hakeboom, documentairemaker, schrijver en presentator - Kunststof

Alleen nog vandaag

Eerder maakte Linda Hakeboom voor Linda.nl een online webserie over haar ziekte. Tienduizenden vrouwen herkenden zich in haar verhaal en voelden zich door haar gesteund. En nu is er ook een boek: Alleen nog vandaag, waarin ze de medische molen waar ze in terechtkwam beschrijft, en vertelt over de manier waarop zij en haar omgeving met de diagnose 'kanker' omgingen.

"Ik was zielsgelukkig, terwijl ik net gehoord had dat ik kanker had. Ik ervaarde alles veel sterker, ik kon genieten van elk blaadje aan de bomen. Het is wel goed dat die intensiteit nu niet meer de hele tijd aanwezig is, maar ik houd er heel bewust een beetje van vast."

Jeugd

In Alleen nog vandaag vertelt Hakeboom ook een ander verhaal: dat van haar en haar broertjes jeugd. Ze beschrijft hoe beschadigend haar jeugdjaren zijn geweest en waarom ze altijd heeft geprobeerd sterk te zijn, niet te huilen en niet te klagen.

"Het ziekteproces maakte dat ik mijn jeugdjaren van me af kon schudden. Daarvóór was ik al in therapie gegaan, omdat ik tegen een muur opliep. Maar door de ziekte gleed al het gedoe over vroeger ineens van me af."

Kwetsbaarheid

"Ik vind het heel pittig om dit verhaal te vertellen. Ik moest er stap voor stap achter komen dat mensen niet bij je weggaan als je je kwetsbaarheid toont. Ik dacht altijd: hou alles voor jezelf, val anderen er niet mee lastig."

"Mijn vader kon explosief zijn. Ik moest altijd uitkijken dat ik niks verkeerd deed. Dat is mijn hele leven een probleem gebleven. Dominantie vond ik heel normaal in de mannen die ik ontmoette. Vanbinnen werd ik steeds verdrietiger en wanhopiger. Ik deed mijn best, werkte keihard en feestte alsof er niks aan de hand was. Dat kaartenhuis is nu weg."

Cadeau

Hakeboom maakt documentaires. Onder meer over Jett Rebel, Lil' Kleine en haar goede vriendin Nikkie de Jager. "Ik heb er mijn werk van gemaakt om anderen te interviewen. Observeren is mijn kracht. Tijdens de portretten die ik maakte, merkte ik dat ik mensen écht leerde kennen."

Voor de online webserie voor Linda.nl werd ze voor het eerst en ineens zélf het onderwerp. Nu moest ze zichzelf gaan observeren. "Meer privé dan ik ooit had gedacht. Maar de keuze was snel gemaakt. Mensen wisten via Instagram al dat ik met een knobbeltje in mijn borst naar de dokter ging. Dan mocht ik ook wel laten weten hoe het afliep."

Ze is nog lang niet de oude vertelt ze. "Je kan nog lang last houden van allerlei dingen. Weinig energie, concentratie. Ik denk niet dat ik ooit weer helemaal de oude word. Maar alles om me heen, iedere dag, is nu een cadeau."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie