Cultuur & Media
AVROTROS

Podcastluistertips van VINK: millennials, voetbalverhalen en gestolen schilderijen

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcastluistertips van VINK: millennials, voetbalverhalen en gestolen schilderijen

Podcastmakers Thijs Launspach en Perre van den Brink tippen in deze VINK-aflevering hun favoriete podcasts. (Tekst gaat door onder podcastlogo)

#160 - Ver van je bed show - Studio Socrates - De gestolen schilderijen van Jopie Huisman - VINK: De podcastgids van Nederland

foto: Hoe ben je zo?!

Hoe ben je zo?!

Psycholoog Thijs Launspach maakt samen met Lennard Toma de podcast Hoe ben je zo?!. In de podcastreeks komen onder meer 'de Big 5', de vijf kenmerken waaraan je persoonlijkheid voldoet, ter sprake. Thijs: "We leven steeds meer in een wereld waarin we een bepaald type persoonlijkheid op de voorgrond zetten. Je moet extravert, enthousiast, slim, aantrekkelijk en sociaal zijn. De meeste mensen hebben niet al die kenmerken, maar dat maakt ze niet minder mens." Hij hoopt met de podcast dat mensen zichzelf beter begrijpen, en zichzelf minder kwalijk nemen dat ze niet precies in dat perfecte plaatje passen. Het is dan ook nadrukkelijk géén zelfverbeteringspodcast, en Thijs en Lennard beloven: er zitten geen tips in om aan jezelf te werken.

foto: Schaamteloos Randstedelijk

Schaamteloos Randstedelijk

Perre van den Brink en Doortje Smithuijsen bespreken in hun podcast Schaamteloos Randstedelijk een typische paradox van de millennial: je zegt het één, maar doet het ander. Je maakt je druk om klimaatverandering, maar boekt wel een vliegreis naar een ver oord. Perre woont in Amsterdam Noord en noemt zichzelf "een veryupte oude Noorderling" die in gesprek gaat met Doortje: een "nieuwe Noorderling". "En dat is een leuke arena voor een gesprek over zaken waar wij mee te maken hebben, die eigenlijk voor iets groters staan."

foto: Ver van je bed show

Ver van je bed show

Thijs beveelt de podcast Ver van je bed show aan, een podcast over geopolitiek, gepresenteerd door Suzan Yücel en Jos de Groot. Thijs: "Ik houd van podcasts die door nerds gemaakt worden. Mensen die zich niet schamen om heel diep in de materie te duiken. Ik luister ook graag Boekestijn en De Wijk, om op de hoogte te blijven, en de Ver van je bed show is een ander pareltje in hetzelfde genre. Mischa: "En mensen die er ook zonder opsmuk over praten."

foto: Studio Socrates

Studio Socrates

Ook Perres tip, Studio Socrates, heeft volgens Thijs een "lekker hoog nerdgehalte". Studio Socrates wordt gemaakt door Jonne Seriese, Jasper Gottlieb en Daan Sutorius, en is een podcast over voetbal, bijzondere wedstrijden, unieke elftallen, lievelingsspelers, tactieken, kortom: alles wat met het balspel te maken heeft. Perre: "In het nieuwe seizoen kijken ze oude wedstrijden terug, en willen weten of die nou echt wel zo goed waren als in onze herinnering." En in een andere aflevering bespreken ze anderhalf uur de bijnamen van voetbalspelers. Perre: "De vrijheid die ze in de vorm hebben vind ik gewoon steengoed."

foto: De gestolen schilderijen van Jopie Huisman

De gestolen schilderijen van Jopie Huisman

Mischa tipt de podcast De gestolen schilderijen van Jopie Huisman. Makers Simon Heijmans en Marion Oskamp proberen drie schilderijen van de Friese kunstenaar Jopie Huisman te vinden die in 1984 uit galerie 't Weefhuis in Nuenen werden gestolen. Mischa: "Ik vind de manier van vertellen zo mooi, vanaf het eerste moment zit ik er helemaal in." Perre: "Ja, het wordt zeer theatraal gebracht, maar niet irritant." Mischa: "Je volgt een zoektocht met aandacht voor alle details, en toch blijft het verhaal helder. Het is ook een mooie manier om de persoon en het werk van Jopie Huisman beter te leren kennen."

Ster advertentie
Ster advertentie