Cultuur & Media

Het derde seizoen van Klem wordt het laatste

BNNVARA
foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Het derde seizoen van Klem wordt het laatste

Spoiler-alert! Niet voor Game of Thrones, maar wél voor populaire serie Klem. Het derde seizoen wordt namelijk de laatste. In het kader van laatste afleveringen - sinds maandag is ook het einde van de Game of Thrones era - kun je je afvragen: een slot maken aan zo'n populaire en langlopende serie, kun je dat ooit goed doen? Dat bespraken scenarioschrijvers Willem Bosch en Frank Ketelaar in De Nieuws BV.

Het eind van een serie kan óf cliché zijn óf onbevredigend, of misschien wel een combinatie van de twee. Fans van Game of Thrones zijn bijvoorbeeld woedend over het laatste seizoen van de serie, en eisen in een petitie een remake. Kunnen scenarioschrijvers het slot dan ooit goed doen?

"Mensen hebben het gevoel dat nu in een paar uur tijd alle verhaallijnen een beetje afgeraffeld worden," zegt Willem Bosch (bekend van o.a. Feuten, Penoza, Van God Los) over Game of Thrones. En dat is nou juist het belangrijkste bij het maken van een einde, zeggen de twee scenarioschrijvers: kijkers hebben heel lang meegeleefd met de personages, dus om een bevredigend einde te krijgen, moeten er wel wat vragen beantwoord worden en verhaallijnen netjes afgerond.

Hoe moeilijk is het nou eigenlijk om een einde aan een serie te schrijven? "Het is heel erg moeilijk," zegt Frank Ketelaar (bekend van o.a. Klem, Vuurzee en Overspel). "Je kunt twee kanten op met een einde: óf het is cliché, de good guy verslaat de bad guy en rijdt richting een ondergaande zon. Óf het is onbevredigend, je gaat het eens anders doen en laat de bad guy de good guy doodschieten, maar dan is iedereen ontevreden en jijzelf ook."

Architect of tuinier

Volgens de schrijver van Game of Thrones, George R. R. Martin, zijn er twee soorten schrijvers. Zelf is hij een architect: het hele plan ligt klaar, voordat 'ie begint, weet hij precies wat het einde is en hoe het verhaal daarbij uit komt.

Daarnaast bestaan er tuiniers: die planten een zaadje, geven het water en de juiste voeding en weten heus wel wat voor plant het is, maar niet hoeveel takken die zal krijgen en welke richting ‘ie opgroeit. Ketelaar en Bosch zijn beiden een mix, zeggen ze zelf.

Desgevraagd blikken de schrijvers terug op welke slotscènes van series hen zijn bijgebleven. "The Sopranos is toch wel een heel bekend voorbeeld," aldus Ketelaar, "het eindigt met een heel vreemde sequentie die je niet helemaal kunt volgen, maar juist daardoor intrigerend is."

Bosch: "Het eindigt met een zwart beeld. Het verhaal ging dat mensen toen dachten dat hun televisie ineens kapot was op hét moment, dat ze op hun televisies gingen slaan…"

Derde seizoen van Klem wordt het laatste

Van Klem kan het einde nog niet verklapt worden, want schrijver Frank Ketelaar heeft zojuist de laatste hand gelegd aan het volgende seizoen. "Ik maak deze serie voor de NPO, en dan weet je tijdens het maken van het eerste seizoen nog niet of je nog een seizoen krijgt."

Ketelaar: "Maar ik vind het ook flauw om met een open einde te eindigen, dus mijn seizoenen hebben wel altijd een echt einde. Dan moet je er voor een volgend seizoen maar weer een nieuwe draai aan geven." Toch is dat ook wel eindig, en Ketelaar verklapt dan ook dat het derde seizoen het laatste gaat worden.

Ketelaar: "Je gaat van de personages houden en hun leven gaat door, dus dan kan je wel weer wat nieuws bedenken. Maar een serie als Klem heeft ook een bepaald uitgangspunt, ik kan de karakters niet voor de zoveelste keer in de problemen laten komen, dan wordt het ongeloofwaardig."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie