Cultuur & Media
EONOS

Humor die meesterpianist Thomas Beijer op de piano niet kwijt kan, verwerkt hij in filmpjes over aardappels

foto: Rolf Schreuder
  1. Nieuwschevron right
  2. Humor die meesterpianist Thomas Beijer op de piano niet kwijt kan, verwerkt hij in filmpjes over aardappels

Meesterpianist Thomas Beijer krijgt vanavond in Groningen de Nederlandse Muziekprijs uitgereikt, de hoogste onderscheiding voor jonge musici. Het is een waardering voor zijn spel, maar het is niet zijn enige talent. De nog maar 33-jarige alleskunner maakt ook filmpjes over aardappels. "Ik kan de hele dag chagrijnig zijn, maar kan ook cartoons maken." zegt hij in Langs de Lijn En Omstreken.

Dat Thomas Beijer een alleskunner is, merkt ook de jury op van de Nederlandse Muziekprijs. Zij noemen hem een 'uomo universale.' Want naast zijn pianospel, is Beijer ook componist, arrangeur, schrijver van boeken/scenario's en tekenaar.

Vanachter de vleugel in de Lutherse Kerk in Groningen vertelde Beijer hoe hem dat soms ook in de weg kan zitten. "Ik doe veel dingen tegelijk, maar het is soms lastig om half te verzuipen in verschillende dingen. Ik had een klankbord nodig op mijn schip, en die kreeg ik tijdens het traject voor deze prijs."

Chopin

Op zijn 8ste kreeg Beijer zijn eerste pianoles. Had hij toen ooit gedacht dat hij nu deze prijs zou krijgen? "Nee, daar heb ik nooit over nagedacht. Ik ging op pianoles, want ik had tijd over. En ik vond het leuk." In het huis waar hij opgroeide werd van alles gedraaid. "Dat ging van Bach, naar de Rolling Stones en Frank Zappa. En Chopin was er ook een van. Ik was een jaar of tien, toen ik de eerste ballade van Chopin hoorde. Ik was daar helemaal door betoverd."

Thomas laat horen hoe hij de eerste ballade van Chopin speelt.

Flamenco

Nu heel wat jaren later heeft Beijer ook een bijzondere plek ingeruimd voor de Spaanse klassieke muziek, die grotendeels is ontstaan aan het begin van de 20e eeuw. "Met name de componist Manuel de Falla, stelde zich ten doel om de flamenco te mixen met klassieke muziek. En dat hoor je terug."

Luister hieronder hoe dat klinkt.

Aardappelfilmpjes

En dan die aardappelfilmpjes waar Beijer alle tijd voor maakt als hij niet achter zijn piano zit. Hij maakt ze om de humor kwijt te kunnen die hij mist in de klassieke muziek. "Als uitvoerende klassieke pianist, loop ik er tegenaan dat ik mensen aan het lachen wil maken. Maar er zit vaak geen humor in het pianospel."

En dus bedacht hij animatiefilmpjes over aardappels, die hij zelf animeert, van muziek voorziet en eventueel inspreekt. "Ik kan de hele dag chagrijnig zijn, maar kan ook een cartoon maken. En hopelijk kunnen andere mensen daar dan ook om lachen."

Een van de aardappelfilmpjes heet Dance Macabre, en Thomas Beijer vertelt erover.

Benieuwd naar hoe de aardappelfilmpjes eruit zien? Op het Vimeo-account van Thomas Beijer kun je ze bekijken.

Ster advertentie
Ster advertentie