Cultuur & Media
KRO-NCRV

Tijs van den Brink: dat BNNVARA uit Op1 stapt kwam als verrassing

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tijs van den Brink: dat BNNVARA uit Op1 stapt kwam als verrassing

Een externe deskundige zou worden ingevlogen om in kaart te brengen wat er op de redactie van Op1 speelde, vertelt Tijs van den Brink bij Spraakmakers. Maar daar wilde BNNVARA volgens de presentator niet op wachten. Daarop stapte de omroep uit de talkshow. Een 'verrassing', aldus Van den Brink.

Video niet beschikbaar

BNNVARA stop per 1 augustus met het gezamenlijke programma Op1. De omroep heeft een verschil inzicht 'over de invulling en aansturing van het programma'. "Dat BNNVARA eruit stapte, kwam als een verrassing, dat zagen we niet aankomen", zegt Van den Brink. "Maar dat er een conflict is dat wisten we wel." Over dat conflict heeft de Volkskrant uitgebreid bericht.

BNNVARA nam vlucht naar voren

Besloten was juist om externe deskundige in te huren om verhalen op te halen wat er precies is gebeurd, legt het EO-gezicht uit. "Als er conclusies aan verbonden zouden worden, dan zal dat gebeuren, verzekerde omroepen. Maar BNNVARA wilde dat niet afwachten en heeft besloten de vlucht naar voren te maken en uit de samenwerking te stappen."

Om te snappen wat er speelt, legt Van den Brink uit hoe het zit met de gezagsverhouding. Op1 wordt gemaakt door meerdere omroepen - omroepen met allemaal een eigen signatuur. Bij een extern productiebedrijf, TVBV, werkt een kernredactie. Die wordt aangestuurd door een eindredacteur. Maar de omroep, die zichzelf vaak wil profileren, is eindverantwoordelijk. En die verantwoordelijkheid wordt gedragen door de samensteller. Dat is dus iemand die moet laveren tussen de belangen van TVBV, de omroep én de presentatoren, omschrijft Van den Brink. Een lastige taak dus.

Op1 complexe omgeving

In het conflict, waar Van den Brink verder niet veel over kan zeggen, draait het enerzijds om de botsende belangen en rollen. In de Volkskrant staat als voorbeeld dat gasten die niet pasten bij de kleur van de omroep niet werden uitgenodigd of zelfs werden afgebeld. Anderzijds lijkt het conflict ook een persoonlijke confrontatie tussen een eindredacteur van de kernredactie en de hoofdredacteur van WNL, Bert Huisjes.

'Een complexe omgeving', erkent de EO-coryfee. "Maar we doen het nu 3,5 jaar en ik kan er prima werken." Sterker nog: de pluriformiteit vindt hij 'een kracht.' "Dus ik vind het jammer dat BNNVARA eruit stapt."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie