Cultuur & Media
NTR

Thekla Reuten naast actrice ook activiste. 'Op mijn geboortekaartje stond al het gironummer van Terre des Hommes'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Thekla Reuten naast actrice ook activiste. 'Op mijn geboortekaartje stond al het gironummer van Terre des Hommes'

Thekla Reuten kreeg vorige maand de prijs voor Beste Actrice op het festival Fantasporto in Portugal voor haar rol in de internationale thriller Marionette. De film is inmiddels aan 45 landen verkocht en te zien via verschillende streamingplatforms. De bioscopen gaan nu langzaamaan weer open maar er liggen heel veel films op de plank te wachten, vertelt de actrice in Kunststof.

'Het zingen wil ik verder ontwikkelen'

Thekla: "In juli - of later, release is nog onzeker - komt de speelfilm Sisyfus at Work van Ramon Gieling uit in de bioscoop. Ik speel de vrouw van de hoofdrol en doe allemaal dingen die ik nog nooit heb gedaan zoals dansen en zingen. Het is een soort brocante opera, lijkt op Fellini’s speelfilm Otto e mezzo waarin een filmregisseur zijn leven beleeft in fictie en werkelijkheid.

In deze film mag ik dus dansen en zingen, iets wat ik niet vaak doe en heerlijk vind. Zingen is iets wat ik nog wel verder wil ontwikkelen. De stem gaat rechtstreeks van mij naar iemands hart toe, dat vind ik er zo mooi aan. Er komt zoveel bij kijken om een film te maken, dat maakt het soms wel ingewikkeld. Dan is zingen wel veel directer.”

Netflix-serie Warrior Nun

Naast zeer diverse speelfilms is Thekla ook te zien in een grote rol in de populaire Netflix-serie Warrior Nun: "Die serie is een enorm succes en daarom ga ik nu een tweede seizoen draaien. Ik zit de hele zomer met mijn man en twee kinderen in Madrid. Het is een heel specifiek genre, deze serie. Gebaseerd op een manga strip is het een mix tussen actiefilm en sciencefiction.

Het is heel vet en overdadig, dat maakt het ook zo leuk en anders om te doen. En de boodschap is behoorlijk feministisch, vijf jonge, hele diverse nonnen strijden tegen het Vaticaan en tegen het patriarchaat. Kijk, mijn vader vocht ook tegen het Vaticaan als priester dus ik sta hier wel achter!"

Activiste

Thekla is naast actrice en zangeres ook voorvechter van milieu en klimaat en zet zich in voor diverse maatschappelijke issues. Je zou haar bij activiste kunnen noemen. Dat is haar door haar ouders met de paplepel ingegoten, twee heel betrokken mensen.

“Al op mijn geboortekaartje stond dat de mensen in plaats van kleertjes en knuffels te geven beter een bedrag konden storten op het nummer van de hulporganisatie Terre des Hommes die vooral opkomt voor de rechten van kinderen wereldwijd. Dat was in 1975 toen er hongersnood was in Ethiopië.

Nu is het 45 jaar verder en nog steeds is er overal ter wereld kindersterfte en hongersnood, zoals bijvoorbeeld in Jemen. We zijn dus niet echt verder gekomen in al die jaren terwijl het wel zou kunnen. Ik ben nu zelf ambassadeur voor Terre des Hommes en ben daar heel trots op.”

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie