Podcast

Het is de Boekenweek, laat je inspireren met deze boekentips

foto: CPNB Boekenweekfoto: CPNB Boekenweek
  1. Nieuwschevron right
  2. Het is de Boekenweek, laat je inspireren met deze boekentips

In Boekenweek trakteert de Boekenpodcast je elke dag op een speciale aflevering, waarin een presentator van NPO Radio 1 een duo vormt met een schrijver. De Boekenweek heeft dit jaar als thema Tweestrijd en samen bespreken ze ieder twee boeken waar dit thema een rol speelt. Een fijne inspiratiebron voor wie op zoek is naar boekensuggesties. De bekende formule blijft hetzelfde: je hoort welke boeken welke snaren hebben geraakt bij deze boekenliefhebbers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Special 2: Mieke van der Weij en Jan van Mersbergen

Mieke van Weij is bekend van Max Nieuwsweekend op de zaterdagochtend. Jan van Mersbergen is dit jaar 20 jaar schrijver. Iets om te vieren Jan? Dit jaar verscheen je nieuwe roman Een goede moeder. Samen bespreken zij:

* Shuggie bain, van Douglas Stuart

* Wat scheelt eraan, van Sigrid Nunez

* Vernon God Little, van D.B.C. Pierre

* Kokoro: de wegen van het hart, van Natsume Soseki

Shuggie bain, van Douglas Stuart

Hugh 'Shuggie' Bain brengt in de jaren tachtig zijn jeugd door in een vervallen sociale huurwoning in Glasgow. Agnes, zijn moeder, is alles voor Shuggie. Zij behoudt haar trots door er altijd goed uit te zien. Toch zoekt ze steeds vaker troost in drank. Shuggie probeert intussen uit alle macht normaal te zijn, ook al ziet iedereen dat hij 'anders' is dan de andere jongens. Agnes steunt haar zoon, maar haar verslaving begint alles te overschaduwen, zelfs de liefde voor haar Shuggie. Het boek is winnaar van de Booker Prize 2020.

#50 - Boekenweekspecial! Mieke van der Weij en Jan van Mersbergen - De Boekenpodcast

Special 3: Elisabeth van Nimwegen en Murat Isik

Elisabeth van Nimwegen presenteert Kunststof en schrijver Murat Isik won in 2018 de Libris Literatuurprijs met zijn tweede roman Wees onzichtbaar. Zij bespreken de volgende boeken:

* Ongekende liefde, van Vamba Sherif

* Naschokken, van Nadia Owusu

* Vreemd land, van Jhumpa Lahiri

* Stoner, van John Williams

Ongekende liefde, van Vamba Sherif

In het boek Ongekende liefde richt schrijver Vamba Sherif zich tot zijn tienjarige dochter Ben en beschrijft hoe hij opgroeit in een vooraanstaande familie van geestelijk leiders en wetenschappers in Liberia. Een familie waarin plaats is voor verschillende geloven en de vrouwen een cruciale rol spelen. Als de jonge Vamba ongeschreven wetten overtreedt, is het oordeel hard: verbanning. Hij komt terecht in Koeweit, vlucht tijdens de Golfoorlog naar Syrië en belandt uiteindelijk in een azc in Nederland. Terwijl de bloedige burgeroorlog in zijn geboorteland ook zijn familie hard treft, probeert Vamba zich staande te houden in de Nederlandse samenleving.

#51 - Boekenweekspecial! Elisabeth van Nimwegen en Murat Isik - De Boekenpodcast

De Boekenpodcast

De Boekenpodcast verschijnt tweewekelijks op vrijdag. Onze presentatoren bespreken in wisselende duo’s recent verschenen boeken. De podcast is hier te beluisteren of op de bekende podcastkanalen.

Ster advertentie
Ster advertentie