Cultuur & Media
BNNVARA

Het 'Chappaquiddick-schandaal' op het witte doek

foto: Wiki Commonsfoto: Wiki Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Het 'Chappaquiddick-schandaal' op het witte doek

Joseph sneuvelde in de Tweede Wereldoorlog, John en Robert werden vermoord, en in juli 1969 raakte de jongste van de gebroeders Kennedy verwikkeld in een bizar drama met verstrekkende gevolgen. Het incident ging de boeken in als het Chappaquiddick-schandaal en kostte senator Ted Kennedy zijn potentiële presidentschap. Daarover gaat de film The Last Son die binnenkort in Nederland te zien is. De Nieuws BV draait alvast warm met Jan Paternotte, D66-Kamerlid en groot liefhebber van de Amerikaanse politiek, die de film al heeft gezien.

Video niet beschikbaar

De Amerikaanse en Britse critici zijn lovend. Rolling Stone geeft, net als The Guardian, 4 sterren voor de film en noemt het de biografie van een Amerikaanse tragedie. Zakenblad Forbes schrijft: "Chappaquiddick' shockeert met een tragisch, beschamend, waargebeurd verhaal”. We schrijven 19 juli 1969, een jaar nadat presidentskandidaat Robert Kennedy vermoord werd. Ted Kennedy kwam op die avond met ex-medewerkers van Robert's campagne bij elkaar in een strandhuisje op het eiland Chappaquiddick. "Robert was enorm bekend omdat hij de jongere broer van de president was en ook nog eens de enige overgebleven broer. Toen zijn broer vermoord werd, zeiden heel veel mensen, 'Ted nu moet jij de campagne overnemen. Nu moet jij president worden.'"

Verdronken

Terug naar die vrijdagavond in juli in '69. Er werd gegeten, gedronken en het gezelschap bestond uit, zoals Paternotte vertelt, 'toevallig zes jonge ongetrouwde vrouwen en zes getrouwde mannen, waaronder Ted Kennedy zelf'. Op een gegeven moment ging Ted Kennedy een stukje rijden met de voormalig secretaresse van zijn broer Robert. Paternotte: "Wat er daarna gebeurd is, is niet helemaal bekend, maar we weten dat die auto ondersteboven eindigde in de sloot, dat de secretaresse verdronken is en dat Ted Kennedy wel uit de auto wist te komen." Pas tien uur later meldde hij zich bij de politie.

Maanlanding

Precies in die week was Amerika in de ban van de maanlanding. "Heel Amerika was bezig met Neil Armstrong en Buzz Aldrin die op weg waren naar de maan. Dat stond op de op voorpagina's. Een behoorlijk cynische adviseur zegt ook in de film: "Het komt wel erg goed uit dat uitgerekend in deze week een man op de maan gaat lopen. Dat is echt het enige dat dit van de voorpagina’s af kan houden." Dit incident zou namelijk het potentiële presidentschap van Ted Kennedy in gevaar brengen. Dat wist Ted zelf ook. Paternotte: "In de film zie je heel mooi hoe hij zegt 'Dad I'm not gonna be president.' Dat is het eerste dat hij tegen zijn vader zegt en het meest belangrijke dat hij in zijn hoofd heeft: 'Ik heb dit ongeluk veroorzaakt, nu kan ik geen president worden.'"

Quote

Wat er daarna gebeurd is, is niet helemaal bekend, maar we weten dat die auto ondersteboven eindigde in de sloot, dat de secretaresse verdronken is en dat Ted Kennedy wel uit de auto wist te komen.

Jan Paternotte

Familie

De film 'The Last Son' laat zien hoe dit incident destijds uitmondde tot een groot schandaal, hoe werd geprobeerd het verhaal een andere wending te geven, zodat Ted Kennedy er zonder al te veel kleerscheuren doorheen zou komen. Paternotte: "De familie Kennedy was niet blij met deze film, omdat Teddy er niet heel goed vanaf komt, maar er is nog een veel donkere versie van dit verhaal die je niet in de film ziet." Wat volgens Paternotte niet in de film wordt aangestipt, maar wel in veel andere verhalen, is dat hij misschien ook wel een affaire had met de secretaresse van zijn broer en dat hij misschien wel helemaal niet wilde dat zij dit verhaal kon navertellen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Politiek

"In de film wordt wel gesuggereerd dat er wel ergens gewetenswroeging is. Het ene moment denkt hij, ik ga zeggen dat zij achter het stuur zat en dat het haar schuld was, en het andere moment denkt hij nee, ik ga de waarheid vertellen." Maar daar komt verandering in zodra zijn vader een aantal van zijn topadviseurs naar Massachusetts stuurt om Ted "vooral geen dingen te laten bekennen die niet bekend mogen worden". Een scene die indruk op Paternotte maakte was het moment waarop Ted een kamer instapt waar mannen in donkere pakken hem vertellen hoe het nu gaat lopen. Paternotte: "Dan zie je dat zij het helemaal overnemen, dat het niet meer gaat om de menselijkheid van een jonge vrouw die is gestorven, maar dat het alleen maar gaat om politiek."

De film 'The Last Son' draait vanaf 21 juni in de bioscoop.

Ster advertentie
Ster advertentie