Cultuur & Media

Saskia Noort: 'Ik ga nooit stoppen met mijn column omdat ik haat krijg'

NTR
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Saskia Noort: 'Ik ga nooit stoppen met mijn column omdat ik haat krijg'

Sinds bestsellerauteur Saskia Noort in haar wekelijkse columns voor het Algemeen Dagblad over maatschappelijk thema's schrijft, krijgt ze te maken met haat. "In het begin schrok ik er enorm van", vertelt ze in Kunststof, "dit was ik bij de Linda en met mijn boeken echt niet gewend. Ik weet dat columns over feminisme, racisme en vaccinaties een tsunami van haat kunnen opwerpen en toch ga ik het niet uit de weg."Saskia Noort, schrijver

Hoe nu verder?

Saskia Noort schreef zeventien jaar lang columns voor het populaire tijdschrift LINDA. Hoe nu verder? is een bundeling van haar stukken waarin ze schrijft over liefde, moederschap, daten en seks - maar ook het single-leven, ouder worden en #MeToo-tijdperk. En ook zichzelf spaart ze niet.

"Nee, ik ben niet met de columns voor Linda gestopt omdat ik eindelijk de liefde had gevonden en dus geen leuke singles onderwerpen meer heb om over te schrijven", verklaart Saskia. "Ik had het gewoon gezien na al die jaren. Ik heb het nog een tijdje gecombineerd met mijn werk voor het Algemeen Dagblad, maar het werd gewoon teveel. Ik vond dat ik mezelf begon te herhalen; ik had alle onderwerpen wel gehad. In coronatijd heb ik veel columns over het single-zijn geschreven omdat dat echt een hele moeilijke tijd was."

'Ik ga me niet monddood laten maken door haat'

Saskia schrijft nu wekelijks voor het AD, elke zaterdag staat ze in de krant met een tekening van zoon Mathieu Schellekens. De column gaat over alles wat haar raakt, vaak een maatschappelijk onderwerp. Veel breder dus dan bij de Linda en ze bereikt er wel een miljoen lezers mee.

Naast veel positieve reacties krijgt ze ook veel haat over zich heen: "In het begin schrok ik er enorm van, dit was ik bij de Linda en met mijn boeken echt niet gewend. Ik heb zelfs overwogen om te stoppen. Ik weet dat columns over feminisme, racisme en vaccinaties een tsunami van haat kunnen opwerpen en toch ga ik het niet uit de weg. Je moet er wel tegen opgewassen zijn. Eén ding ga ik nooit doen en dat is stoppen met mijn column omdat ik haat krijg. Ik ga me niet monddood laten maken door haat, echt op geen enkele manier. Nooit zal die haat mij stoppen."

We horen de vrouwelijke stem veel te weinig. In de media, in de muziek, in de politiek, die stem is nog steeds ondergeschikt aan mannen. Veel vrouwen durven niet. Dan moet ik dus niet voor de makkelijkste weg kiezen, ik moet er zijn, ik moet me laten horen."

Een nieuwsjunkie

Saskia zit boven op de tijdgeest, is op de hoogte van alle nieuwe trends en maatschappelijke ontwikkelingen. “Ik ben een echte nieuwsjunkie. Ik wil altijd alles weten, alle hypes en ontwikkelingen, zelfs als ik op vakantie ben lees ik de plaatselijke kranten en volg ik het nieuws. Dat is boeiend. Ik ben ooit opgeleid als journalist en vind dat nog steeds een prachtig mooi vak."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie