Cultuur & Media
NTR

Tim Fransen: technologisch zijn we tot van alles in staat, maar zijn we wel zoveel wijzer geworden?

foto: Tim Fransen
  1. Nieuwschevron right
  2. Tim Fransen: technologisch zijn we tot van alles in staat, maar zijn we wel zoveel wijzer geworden?

Homo sapiens hebben we onszelf genoemd, oftewel: de wijze mens. Maar hoe zit nou het precies met die wijsheid? Op komische wijze maakt cabaretier en filosoof Tim Fransen in zijn voorstelling ‘De mens en ik’ ons deelgenoot van zijn worsteling met de mensheid, en zijn eigen gedwongen lidmaatschap daarvan.

Tim Fransen, cabaretier - Kunststof

Zijn we wel zoveel wijzer geworden?

Belangrijkste thema van deze voorstelling is de klimaatcrisis die Tim al bezighoudt sinds zijn adolescentie, toen hij de schokkende film over de klimaatcrisis An Inconvenient Truth van Al Gore zag. "Bij mij is het tweeledig", legt hij uit, "aan de ene kant maken we er als mensheid een zooitje van, aan de andere kant zijn we ook in staat tot de meest geweldige prestaties. Hoe we zijn gekomen van de simpele jager en verzamelaar tot een supermarkt met al het eten uit de hele wereld?

Technologisch zijn we tot alles in staat, maar zijn we wel zoveel wijzer geworden? Dat vraag ik me af. Ik hoop dat we ons kunnen verwonderen over wie wij zijn, de mooie kant en de lelijke. Ik probeer zonder veroordeling en moralisme naar ons te kijken, ook ik heb goede en slechte kanten in me."

Quote

We hebben onszelf vernoemd als homo sapiens, de wijze mens, en daarmee hebben we de lat behoorlijk hoog gelegd

Tim Fransen

We zijn niet gemaakt om wereld klimaatproblemen op te lossen

Tim wil met een compassievolle blik naar de mensheid kijken, hij gebruikt daarvoor het perspectief van buitenaardse wezens die vanuit de ruimte verbaasd kijken naar wat de mens allemaal uitspookt. "We hebben de technologie ontwikkeld om onszelf te vernietigen met kernwapens, we hebben het klimaat beïnvloed door onze industrie en ondertussen zijn we hopeloos verdeeld.

Die buitenaardse wezens snappen niet hoe we elkaar zo de tent uitvechten terwijl we allemaal voor hetzelfde probleem staan. Maar goed, ik neem het ook voor de mens op. We zijn niet gemaakt om wereld klimaatproblemen op te lossen, we zijn gemaakt om te reageren op geritsel in de bosjes."

Evenwicht tussen grap en zware verhaal

Zijn eerste avondvullende voorstelling werd bekroond met de Neerlands Hoop. Voor zijn tweede voorstelling ontving Tim Fransen – als jongste cabaretier ooit – een Poelifinario, een voor het indrukwekkendste cabaretprogramma van het seizoen.

Deze derde voorstelling was voor de cabaretier een behoorlijke zoektocht om de juiste balans te vinden. "Hoe breng je een grap en het zware verhaal met elkaar in evenwicht, dat was wel lang puzzelen. Zonder mezelf teveel op de borst te kloppen, maar ik ben er wel blij mee nu. Het is mijn meest lichte en meest filosofische voorstelling tot nu toe geworden."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie