Cultuur & Media
NOS

Wat maakte Podium Witteman zo'n succes?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat maakte Podium Witteman zo'n succes?

Vandaag is de laatste aflevering van Podium Witteman te zien op NPO2. Maker Paul Witteman vertelt in NOS Met het Oog op Morgen over het einde van zijn programma. Hij liet een etude van Chopin horen, die vorige week in het programma werd gespeeld door de 17-jarige Oekraïense Anna Nebaba.

Jonge helden

De jeugd en jong talent zijn een rode draad geweest door het programma, vertelt Witteman. "Ik dacht: zou het mogelijk zijn om jong talent te vinden elke week en die te laten spelen? Tot mijn stomme verbazing was dat helemaal geen probleem. Die jonge helden hebben we elke keer aan het begin van de uitzending. Dat brengt de sfeer er aardig in. Dit meisje is 17 jaar oud en speelt die hondsmoeilijke etude van Chopin."

Ondanks zijn enthousiasme stopt hij toch met het programma: "Er is niet een duidelijke reden, maar het is meer dat ik dacht: als je op het hoogtepunt van het programma kunt stoppen, dan moet je een beslissing nemen die misschien pijn doet, maar die op langere termijn gezonder is." Maar hoe moet het dan moet al die jonge helden? "Ik ga ervan uit dat het programma blijft bestaan, wellicht met een andere naam. Maar ik zou het onbegrijpelijk vinden als het programma geschrapt zou worden."

Succes

Het programma is een groot succes geweest, ondanks dat de uitzending niet op prime time is. "Het is ook een beetje een niche natuurlijk. Het is lang zoeken geweest. Wat we ook merken is dat buitenlandse gasten bij ons komen: ze vragen zich af hoe het mogelijk is dat er in zo'n klein landje zo'n programma uitgezonden kan worden. Het is eigenlijk gekker dat zij niet zo'n programma hebben, dan dat wij het wel hebben."

Hoe zorgden ze ervoor dat het programma toegankelijk werd? "Er is een enorme angst bij musici dat ze elitair worden gevonden. Dus als er achter elkaar alleen maar zware muziek wordt uitgezonden, wordt dat je verweten. Dat hebben we opgelost door ook jazzpianist Mike Boddé in het programma te hebben. Hij speelt meer de lichte toets, voor de afwisseling."

Laatste uitzending Podium Witteman

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie