Cultuur & Media
AVROTROS

Pianist Jan Willem Rozenboom: ‘Ik heb nooit hoeven kiezen tussen Guus Meeuwis en klassieke muziek’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pianist Jan Willem Rozenboom: ‘Ik heb nooit hoeven kiezen tussen Guus Meeuwis en klassieke muziek’

Jan Willem Rozenboom is al 25 jaar de pianist en producer van Guus Meeuwis, maar hij doet ook veel solowerk. Na verschillende online-colleges over Bach, doet Jan Willem nu drie zondagen op rij een livestream met muziek van Bach. Zijn liefde voor de Duitse componist gaat ver, zelfs in de klassieker Brabant zit muziek van Bach verwerkt.

De connectie tussen aan de ene kant popmuziek en aan de andere kant klassieke muziek heeft Jan Willem altijd al gehad. "Toen ik begon aan het conservatorium ging ik klassiek doen en gelijktijdig begon de band Guus Meeuwis & Vagant. Ik heb dus eigenlijk nooit hoeven kiezen."

Basis van alle muziek

"Mijn oude pianoleraar zei altijd dat Bach de keizer is onder de componisten. De kern van de muziek van Bach is de meerstemmigheid. Die zorgt ervoor dat zijn muziek oneindig interessant blijft, je hoort er steeds weer andere dingen in. Eigenlijk staat Bach aan de basis van alle muziek, de harmonieën en akkoorden die daarin zitten zijn bij Bach begonnen", vertelt Jan Willem Rozenboom

Volgens Rozenboom geven de meeste componisten na Bach veel aanwijzingen over tempo en articulatie, of noten lang of kort moeten. "Bach zegt daar niks over. Ondanks dat is zijn muziek op veel verschillende manieren te interpreteren en blijft zijn muziek overeind."

Onbewust laten inspireren

Het nummer Brabant van Guus Meeuwis en Bach hebben overeenkomsten. Rozenboom kwam daar pas tien jaar later achter. "Dat liedje hebben we in 2002 gemaakt en in die periode was ik bezig met de Goldbergvariaties van Bach. Later kwam ik erachter dat ik over de akkoorden van die variaties andere melodieën kon spelen. Ik heb me dus onbewust laten inspireren door Bach."

Aanstaande zondag is de derde stream van Jan Willem Rozenboom. Deze is te beluisteren op jwrozenboom.nl.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie