Cultuur & Media
BNNVARA

Bassist Golden Earring: 'De bas is de ruggengraat van een band'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Bassist Golden Earring: 'De bas is de ruggengraat van een band'

Het blad De Bassist beleeft zijn 50ste editie en dat wordt gevierd met de publicatie van de allereerste Bas Top 50. In De Nieuws BV bespreken hoofdredacteur Chris Dekker en Rinus Gerritsen, bassist van de Golden Earring, het geheim van de bas.

Radar Love op 1

De lijst is samengesteld door lezers van het vakblad De Bassist. Golden Earring staat met Radar Love op nummer één, Rinus Gerritsen is er trots op. "De lezers zijn zelf bassisten en dan is het extra mooi dat ze ons op nummer één zetten. Het is hetzelfde als een voetballer door andere voetballers wordt verkozen tot de beste speler van de wereld."

Quote

De bas in Radar Love klinkt heel simpel, maar het stuwt het nummer echt vooruit

Chris Dekker

"Als je een baslijntje hoort, moet je direct weten welk nummer het is", vertelt Chris Dekker. De bas in Radar Love klinkt heel simpel, maar het stuwt het nummer echt vooruit."

Rinus Gerritsen vertelt hoe het nummer tot stand is gekomen: "We zaten in een oefenruimte en hebben met de band het nummer ter plekke verzonnen. De zanger en de gitarist spelen de hoofdrol in de song, maar we moesten het nog wel interessant maken door verschillende riffjes te spelen."

Impact Radar Love

Het meest trots is Gerritsen op de impact die het nummer heeft gehad. "Laatst was ik aan het joggen en toevallig liepen er twee Amerikanen langs. Ik raakte met ze in gesprek en ze vroegen wat ik voor werk deed."

Gerritsen: "Toen ze erachter kwamen dat ik de bassist van de Golden Earring was, sprongen ze allebei een meter in de lucht. Ik vond het echt te gek dat ze nog steeds zo veel plezier uit onze nummers haalden."

Veel oude bands in de lijst

Er staan veel oude bands in de Bas Top 50, vertelt Dekker. "Het duurt lang voordat een nummer echt is ingeburgerd. Muse is een van de jongere bands in de lijst en in de dance-sector zie je nu wel veel synthesizers terugkomen."

Volgens Dekker moet de Franse band Air ook in de lijst. "Door deze band ontstond mijn liefde voor de bas. Ik heb de nummers van de band vroeger continu gespeeld en ook het type bas gekocht die zij gebruikten."

Ruggengraat van de band

De positie van de bassist in de band is heel belangrijk, vertelt Rinus Gerritsen. "Ze zeggen dat de bassist de ruggengraat van de band is, maar aan de andere kant kan een band ook niet zonder een goede drummer. Verder gaat vaak het verhaal dat de bassist stilletjes op de achtergrond staat, maar ik kan je vertellen dat dat niet zo is."

Als bassist ben je een tussenpersoon in de band, zegt Chris Dekker. "Je speelt melodisch en ritmisch en tijdens ruzies in de band ben je ook vaak een tussenpersoon. Rinus Gerritsen herkent zichzelf daar niet in. "In de loop van de jaren zijn wij als band echt een normale familie geworden, we zien elkaar echt als broers. De instrumenten hebben niets met onze karakters te maken."

Bas Top 50 met Chris Dekker en Rinus Gerritsen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie