Cultuur & Media
BNNVARA

Gevecht tussen kunstmatige intelligentie en de mens: wordt scenario 'Westworld' ooit realiteit?

foto: HBOfoto: HBO
  1. Nieuwschevron right
  2. Gevecht tussen kunstmatige intelligentie en de mens: wordt scenario 'Westworld' ooit realiteit?

Kunstmatige intelligentie en de mens gaan met elkaar in gevecht in Westworld. Is dit iets waar we ons in het echte leven zorgen over moeten maken of moeten we juist ons voordeel hieruit putten? Hoogleraar robot- en internetrecht aan de VU, Rob van den Hoven van Genderen, acht de kans klein. Maar tech-argwaan? Zo gek is het niet zegt NRC-serierecensent Thijs Schrik in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

De serie Westworld gaat over het gelijknamige, futuristische pretpark met met robots als inwoners. Mensen kunnen een kaartje kopen voor het pretpark om interactie te hebben met deze robots. De bezoekers van Westworld kunnen in dit pretpark doen en laten wat ze willen.

Als de robots bewust worden van hun bestaan lopen zaken uit de hand en komen ze in opstand. "Het gaat over kunstmatige intelligentie en de vraag of vrije wil bestaat", legt NRC-serierecensent Thijs Schrik uit.

Elementen van het dagelijks leven

Ondanks dat de serie gebaseerd is op fictie, komen veel elementen ervan terug in ons dagelijks leven. Bestaat er een kans dat scenario's als in Westworld werkelijkheid worden? Volgens Hoogleraar Rob van den Hoven van Genderen is de kans klein dat dit zal gebeuren.

Hij stelt dat wij de apparaten instructies geven en dat de apparaten deze dan uitvoeren: "Wat je erin stopt krijg je eruit. Zelfbewustzijn van kunstmatige intelligentie, zelf dingen bedenken en emoties voelen, dat is nog wel ver weg."

Tech-pessimisme

Het is niet zo raar dat we deze bedenkingen over kunstmatige intelligentie hebben. Met name de laatste jaren kan er een tendens worden bespeurd over de wijze waarop wij naar kunstmatige intelligentie kijken. "De laatste jaren is er een tech-pessimisme ontstaan. De oorzaak hiervan kan worden teruggevonden in series als Westworld en Black Mirror", aldus Thijs Schrik.

Waar ligt de grens tussen mens en kunstmatige intelligentie?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie