Cultuur & Media
NTR

Mounir Samuel: 'Wat gebeurt er in dit welvarende land waar eenzaamheid de grootste ziekte is?'

foto: Mounir Samuelfoto: Mounir Samuel
  1. Nieuwschevron right
  2. Mounir Samuel: 'Wat gebeurt er in dit welvarende land waar eenzaamheid de grootste ziekte is?'

"Ik besefte hoe groot taboe er op depressie en suïcide rust", zegt journalist en schrijver Mounir Samuel in Kunststof. "Juist nu in deze tijd van corona stijgt depressie en suïcide enorm. Laten we ons afvragen, wat gebeurt er in dit welvarende land, waar we met zoveel mensen op een kleine postzegel wonen en eenzaamheid de grootste nationale ziekte is?"

Een beschrijving voorbij een set aan identiteiten

"Ik ben allereerst en het meest een kind van god, die probeert diens licht te reflecteren in de wereld", introduceert Mounir zichzelf. "Daarmee werp ik ook mijn licht op donkere plekken in onszelf en de samenleving, en dat kan soms schuren en pijn doen. Ik geloof in de scheppende kracht die in ons zit en ik probeer die zo goed mogelijk te laten stromen en andere mensen te helpen hetzelfde te doen.

De vorm is altijd ondergeschikt aan de boodschap: een boodschap van radicale rechtvaardigheid en inclusie. Van onvoorwaardelijke liefde, voor ieder mens. Ik ben een kind van god, maar dat zijn jullie ook allemaal. Daarin zijn wij volledig gelijkwaardig, in al onze verschillen, onze verscheidenheid en al ons ongeloof."

Emotionele hokjes

"Vooral alle emotionele hokjes" vindt Mounir Samuel de moeilijkste hokjes waar hij in wordt geplaatst. "Fel, boos, verontwaardigd, opgefokt, spring-in-het-veld, al die emotionele labels die toevalligerwijs het meest worden gebruikt voor vrouwen of voor mensen van kleur. En die mijn werk, mijn inzicht, mijn expertise, mijn karakter volledig diskwalificeren.

'Het spring-in-het-veld van het Midden-Oosten', dat soort termen zijn enorm kwalijk, omdat ze mij op een manier neerzetten zodat mensen mij eigenlijk niet meer kunnen ontmoeten. Je kunt mijn karakter niet meer zien."

Taboe op depressie

"Ik ben alleen, maar niet eenzaam. Dat besef is begonnen in september 2017 toen ik in Marrakesh, Marokko, was en echt op een dieptepunt zat van eenzaamheid. De impact van de transitie die ik had doorgemaakt en de maatschappelijk uitwassen daarvan kwamen heel erg omhoog.

Die reis was ik net anderhalf, twee jaar in mannelijke gedaante. En ik merkte dat het een wereld van verschil maakte, ik kreeg met niemand echt contact. Het lukt niet daar contact te maken met wie dan ook. Het was heel eenzaam", vertelt Mounir vertelt openhartig.

"Ik besefte hoe groot taboe er op depressie en suïcide rust. Juist nu in deze tijd van corona stijgt depressie en suïcide enorm. We moeten erover praten. Laten we alsjeblieft eerlijk zijn met elkaar. Laten we ons afvragen, wat gebeurt er in dit welvarende land, waar we met zoveel mensen op een kleine postzegel wonen en eenzaamheid de grootste nationale ziekte is?"

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie