Cultuur & Media
MAX

Stefan Stasse: 'Radio is mijn roes'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Stefan Stasse: 'Radio is mijn roes'

Stefan Stasse is al jaren één van de gezichten van NPO Radio 2 met zijn programma De Staat van Stasse. Toen Stasse door gezondheidsproblemen even uit de running was merkte hij pas hoe belangrijk het radiovak voor hem is. "Ik kikker daar helemaal van op."

Dat zei Stasse zondag op De Perstribune van MAX. "Ik snap al die mensen wel die zeggen dat ze een roesje nodig hebben. Voor sommigen is dat bijvoorbeeld alcohol en drugs, maar er zijn genoeg andere roesjes."

Herman Brood

Eén man die vaak onder invloed was van een roesje was Herman Brood. Voor Stefan Stasse nog altijd een enorm voorbeeld. "Alles aan die man fascineert mij gewoon." Brood was zo'n groot idool voor Stasse dat hij eigenlijk ook wilde leven zoals Brood als het aankwam op drank en drugs. "Hij was een held van mij op alle fronten en nog steeds. Ik ben nog steeds een soort verslaafd aan hem. Ik kan weken hebben dat ik elke dag weer filmpjes van hem bekijk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stefan Stasse de 'pleaser'

Stasse omschrijft zichzelf als een pleaser. Hij is opgevoed met het idee dat hij altijd iets wilde doen voor een ander. Dat kwam op jonge leeftijd al tot uiting dat Stasse enorm veel voldoening haalde aan het rondbrengen van gevulde eitjes op verjaardagen. "Dat je dan ook een soort erkenning krijgt", zegt Stasse daarover.

Een jonge Stefan Stasse deelt gevulde eitjes uit

In zijn werk vertaalt dat zich bij Stasse dat hij moet oppassen in interviews, zo zegt hij zelf. "Als ik mensen ga interviewen, dan moet ik oppassen dat ik me niet te veel ga spiegelen. Dus dat ik niet te veel mee ga met de ander om diegene te pleasen."

Nadat Stasse van de toneelschool kwam ging hij bij de radio werken. Hij vindt het radiowerk opvallend veel gelijkenissen hebben met het theater. Allebei gaat het er volgens hem om dat je een verhaal vertelt en dat je iets kan visualiseren voor de luisteraar. Dat doet Stasse elke maandag tot en met donderdag van 20:00 uur tot 22:00 uur in De Staat van Stasse op NPO Radio 2, en op zondag van 14:00 uur tot 16:00 uur in Goudmijn op NPO Radio 5.

De Perstribune: Stefan Stasse

Ster advertentie
Ster advertentie