Cultuur & Media

In À propos schrijft Woody Allen openhartig over zijn leven

foto: NPO Radio 1 Boekenpodcastfoto: NPO Radio 1 Boekenpodcast
  1. Nieuwschevron right
  2. In À propos schrijft Woody Allen openhartig over zijn leven

[NTR] In de afgelopen decennia heeft Woody Allen vijftig films geschreven en geregisseerd, en won diverse Amerikaanse en internationale prijzen. Gijs Groenteman en Liesbeth Staats bespreken de autobiografie À propos in de NPO Radio 1 Boekenpodcast. Allen is een begenadigd filmmaker, maar raakte ook verwikkeld in breed uitgemeten affaires.

{podcast audio="126827" caption="#25 - Liesbeth Staats en Gijs Groenteman bespreken: À propos, Mijn konijn van vaders kant, Prince, en Gekkenwerk" }

De wereld van Woody Allen

"Woody Allen in één van mijn helden", zegt Gijs. "Hij is iemand met wie ik mij het meest vermaakt heb ongeveer in mijn leven. En van wie ik altijd als hij een nieuwe film heeft, die film wil zien."

De wereld van Woody Allen: films hebben de Woody Allen toon en de Woody Allen humor. Gijs: "Het is zijn gevoel voor humor. Een hele leuke, jiddische, Amerikaanse gevoel voor humor. Hij is een beetje de kruising tussen Shakespeare en een soort moppentapper. Aan de ene kant zijn het hele flauwe, soort stand up-achtige oneliners en tegelijkertijd zit er een enorme diepte in en heeft hij een heel goed oog voor drama en psychologie. Die twee gecombineerd zijn heel erg leuk."

Quote

Ik denk dat het eerlijk is. Dat weet je natuurlijk nooit helemaal zeker. Maar ik vind het heel eerlijk.

Gijs Groenteman

Die sfeer zit ook in het boek. Wat hij doet in het boek, is gaan zitten en op een toon die ik van hem herken vertelt hij zijn leven. Vanaf het begin; zijn jeugd, zijn ouders, zijn eerste liefdes, zijn liefde voor honkbal tot en met nu. Met heel anekdotes, en heel veel namedroping. "Ik moet heel erg vaak om hem lachen. Hij vertelt heel eerlijk over zichzelf. Dat hij zichzelf geen intellectueel vindt, dat hij heel veel geluk heeft gehad."

Beschuldigingen

Een groot deel van het boek wordt in beslag genomen door zijn huwelijk met Mia Farrow en de toestand daaromheen. De toestand betreft onder andere dat hij een relatie krijgt met de 35 jaar jongere Soon-Yi, de adoptiedochter van Mia Farrow, met wie Allen inmiddels tweeëntwintig jaar getrouwd is. Ten tijde van de voogdijstrijd om hun drie gezamenlijke kinderen ­beschuldigt Mia Farrow hem van misbruik van de zevenjarige dochter Dylan.

"Dat is een beschuldiging die zijn leven op z'n kop heeft gezet", vertelt Gijs. "Er is heel veel gerechtelijk onderzoek gedaan naar die zaak, en er is nooit enig bewijs gevonden. Ik heb het altijd met redelijk veel nieuwsgierigheid gevolgd en het altijd een wat warrig en onduidelijk verhaal gevonden."

Terecht of onterecht in de #metoo-beweging

"Maar goed, dit is context van zijn leven nu", reageert Liesbeth. "Dat je dan op zo'n moment met een autobiografie komt, is natuurlijk een hele goede timing. Je wilt jouw kant van het verhaal dan ook vertellen."

Gijs: "Het is al meer dan 10 jaar geleden dat de beschuldigingen voor het eerst naar buiten kwamen. Toen is de storm gaan liggen, omdat er geen bewijs was. Door de #metoo-beweging kwam de zaak opnieuw in de belangstelling."

Daarna keerden acteurs zich tegen Allen, werden zijn films niet meer gedistribueerd en wilde recent zijn uitgever deze autobiografie niet uitbrengen. Het is de vraag of Allen slachtoffer of schuldige is, een kwestie die zijn werk blijft overschaduwen.

Quote

Je moet echt van zijn humor en zijn stijl houden om dit te waarderen

Gijs Groenteman

"Raad je het boek aan?", vraagt Liesbeth tot slot. "Voor niet Woody Allen fans raad ik het boek niet aan", antwoordt Gijs. "Je moet echt van zijn humor en zijn stijl houden om dit te waarderen."

Benieuwd welke boeken nog meer worden besproken? Luister hier de hele aflevering van de NPO Radio 1 Boekenpodcast.

Boekenpodcast

De NPO Radio 1 Boekenpodcast verschijnt tweewekelijks op vrijdag. Onze presentatoren bespreken in wisselende duo’s recent verschenen boeken. De podcast is hier te beluisteren.

Ster advertentie
Ster advertentie