Cultuur & Media
BNNVARA

Bombshell: Hollywoods eerste #MeToo-film over het waargebeurde verhaal bij Fox News

foto: Independent filmfoto: Independent film
  1. Nieuwschevron right
  2. Bombshell: Hollywoods eerste #MeToo-film over het waargebeurde verhaal bij Fox News

'If you wanna play with the big boys, you have to lay with the big boys.' Dit is de veelgebruikte en gewraakte uitspraak van Roger Ailes. De topman bij de nieuwszender Fox News werd ten val gebracht door een serie beschuldigingen van seksuele intimidatie door zijn vrouwelijke werknemers. Bombshell, Hollywoods eerste #MeToo-film, gaat over dit waargebeurde verhaal. Laila Frank vertelt erover in De Nieuws BV.

Leila Frank over Bombshell: Hollywoods eerste #MeToo-film

De cultuur van Fox News houdt een conservatief vrouwbeeld in stand, zowel voor als achter de schermen. Amerikakenner Laila Frank: "De presentatrices worden als 'Anchor Barbie' neergezet: met hetzelfde type rokje waarbij de benen goed te zien zijn door de glazen desks. Ze dragen dezelfde make-up, zijn bij voorkeur blond, met de borsten goed opgevuld en de buik strak getrokken."

'Het is een visueel medium' was een veelgemaakte opmerking van Roger Ailes, waarbij hij zijn vrouwelijke werknemers graag liet ronddraaien voor het gehele plaatje bij hem in zijn kantoor voor de ultieme bevestiging.

Megyn Kelly beschuldigt Ailes

Megyn Kelly, één van de grote gezichten van Fox News, is één van de vrouwen die Roger Ailes uiteindelijk beschuldigt. Frank: "Kelly, die niet langer werkzaam is voor Fox, is een bijzondere vrouw die zich niet altijd vasthield aan de conservatieve mal van Fox. Ze durfde zich zowel tegen de Democraten als Republikeinen uit te spreken."

"Dat kwam haar overigens op geduchte tegenstanders te staan, zoals de toen nog Republikeinse presidentskandidaat Trump, die haar onder andere uitmaakte voor 'bimbo' en haar beschuldigde van 'menstruatie-woede'."

Niet een feminist

Toch zag zij zichzelf niet als feminist zoals de #MeToo beweging wel degelijk impliceert, omdat dat niet past in die conservatieve kringen. "Ik ben geen feministe, ik wil gewaardeerd worden om mijn kwaliteiten", zei Megyn Kelly vaker. Frank: "Juist door te blijven zeggen en te denken dat je het allemaal zelf kunt wordt het een lang en moeilijk gevecht dat heel goed voelbaar is gemaakt in de film zonder dat het expliciet wordt verteld."

Bombshell is de eerste #MeToo film, maar gaat nog meer over het ongemak en de spanning en wat het betekent om in zo'n omgeving te werken en hoe moeilijk het is om daar uit te breken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bombshell is vanaf 16 januari te zien in de bioscoop.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie