Cultuur & Media
BNNVARA

Deze boeken moet je lezen als spionagefan

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze boeken moet je lezen als spionagefan

"Intrige op intrige op intrige", dacht schrijver en dichter Simone Antangana Bekono toen ze begin dit jaar het nieuws hoorde over een Nederlandse spion die in 2007 een nucleair programma in Iran saboteerde. Antangana Bekono blikt terug op dit nieuws en bespreekt de mooiste boeken die daarover geschreven zijn. Dat doet ze met Volkskrant-journalist Huib Modderkolk, die het nieuws over de Nederlandse spion naar buiten bracht. Samen geven ze in De Nieuws BV tips voor de spannendste spionageboeken.

Tinker Tailor Soldier Spy

Antangana Bekono tipt 'Tinker Tailer Soldier Spy' van haar favoriete spionageschrijver John le Carré. Le Carré heeft zelf als spion gewerkt voor MI6, De Britste geheime dienst. "Dat merk je ook in zijn boeken, dat hij veel afweet van hoe het precies werkt, dat het mensenwerk is. Maar het is ook iemand die gewoon heel goed schrijft. Hij weet z'n personages tot leven te brengen."

Het hoofdpersonage van het boek, George Smiley, is geen gladde James Bond, vertelt Antangana Bekono. "Hij is een wat oudere man, met een dikke, grote bril, een bierbuikje en een tragisch liefdesleven."

The Billion Dollar Spy

Zo spannend als spionage lijkt, is het in het echte leven niet, weet Modderkolk. "En onderzoek naar spionage ook niet. Het is veel bellen, afspreken en koffie drinken." Maar de impact die spionage op ons allemaal heeft, fascineert Modderkolk. "De valkuil bij veel spionageromans is dat als je denkt dat alles kan, het vaak heel groot wordt gemaakt. Maar dat is het werk niet."

Daarom leest hij liever non-fictie spionageboeken, zoals zijn tip: 'The Billion Dollar Spy' van David E. Hoffman. Het boek reconstrueert de zaak van Adolf Tolkachev, een Rus die bij de CIA in Moskou aanklopt en hoogverraad probeert te plegen. Maar die CIA, die gaat nogal knullig te werk. "Hij probeert spion te worden, maar ze vertrouwen hem niet." Uiteindelijk weten ze, met een ingenieuze taart, een dubbeldate en een opblaaspop, contact te leggen, ondanks de strenge controle van de KGB. "Dat is waanzinnig en zo gedetailleerd beschreven", vertelt Modderkolk.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie