Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Hulptelevisie is een kermis - kijken naar de vrouw met de drie tieten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hulptelevisie is een kermis - kijken naar de vrouw met de drie tieten'

Kritische geluiden dit weekend in het NRC over het BNNVARA-programma Vier handen op één buik, waarin tienermoeders in de problemen met behulp van een bekende moeder hun leven weer op de rails proberen te krijgen. Vier teleurgestelde deelnemers deden een boekje open over het contract met boeteclausules en de werkwijze van de programmamakers. Eerder al fileerde NRC de hulpprogramma’s van RTL.

In het Mediaforum van Spraakmakers werd daarom besproken of het überhaupt wel mogelijk is om dit soort programma’s te maken op een integere manier. Kan het principe bestaan zonder dat er discussie komt?

Kermis

Arno Kantelberg, hoofdredacteur van Esquire, is geen fan van het genre. "Het is aapjes kijken, kermis, de vrouw met de drie tieten." Het past beter bij de commerciëlen, volgens Kantelberg, die liever zag dat de publieke omroep dit soort problematiek op een ander manier laat zien. Zoals de veelbekroonde documentairereeks Schuldig, die op een journalistieke manier mensen met schulden portretteerde. Verder denkt hij dat deelnemers aan dit soort programma’s naïef zijn en verwachten dat al hun problemen na de uitzending zullen zijn opgelost.

Dat is natuurlijk niet zo, zegt ook ADtv-recensent Angela de Jong. "Het is televisie, het is niet de jeugdzorg die de meiden bij de hand neemt." De Jong verbaast zich er over dat er nog steeds meiden zijn die mee willen werken. "Als je ziet hoe Twitter losgaat op die meiden..."

Misbruik

Kantelberg vindt dat de makers misbruik maken van de situatie, door in de uitzending brieven voor te lezen van de raad voor kinderbescherming en een DNA-test op te dringen. "Zeg dan dat het entertainment is, maar niet dat je op een integere manier te werk gaat. Dit is amusement en dan moet je als omroep niet gaan doen alsof het iets anders is."

Angela de Jong is het hier niet helemaal mee eens. Volgens haar zit er wel degelijk een serieus randje aan. "Het is op een heel laagdrempelige manier laten zien tegen welke problemen die tienermoeders aanlopen. Daar worden dan wat factoren aan toegevoegd waardoor het leuk is om naar te kijken. Zoals Patty Brard die ze dan een schop onder hun ... geeft, ik vind dat ze dat heel leuk doet."

Volgens De Jong, die voor de uitzending nog gesproken heeft met een van de eigenaren van het productiebedrijf Skyhigh TV, zijn er ook opnames gestaakt op verzoek van de hulpverleners. Die uitzendingen zijn uiteindelijk niet gemaakt en de deelnemers hoefden ook geen boete te betalen. Het is in de tv-wereld vrij gebruikelijk dat er contracten zijn met deelnemers.

Barbie

Een dergelijk programma zal altijd discussie oproepen, hoe je het ook maakt, concluderen Kantelberg en De Jong. Maar dat neemt niet weg dat de makers wel altijd kritisch naar zichzelf moeten kijken. Angela de Jong: "Ik vind dat heel veel moet kunnen en mensen worden niet met een pistool tegen hun hoofd gedwongen mee te doen, maar je hebt als programmamaker wel een verantwoordelijkheid. Want je zag bij Barbie hoe ver het kan gaan."

Ster advertentie
Ster advertentie