Cultuur & Media
KRO-NCRV

Nederlandse literatuur: méér dan boeken over oorlog en incest

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse literatuur: méér dan boeken over oorlog en incest

Hoogleraar Jos Joosten schreef een boek over de staat van de Nederlandse literatuur. "Er is zo veel meer dan alleen verhalen over de oorlog en incest." Dat is het beeld dat hij probeert bij te stellen, zegt hij bij De Taalstaat.

Nederlandse literatuur

"Een ongelukkige speling van het lot", noemt hoogleraar Nederlandse Letterkunde Jos Joosten het bericht dat hij las op de dag dat hij het eerste exemplaar van zijn boek Hoera! Een boek, een boek over Nederlands en de Nederlandse literatuur, in handen kreeg.

De Volkskrant constateerde dat er meer gelezen wordt, maar steeds minder vaak Nederlandse literatuur. Over Nederlandse literatuur bestaat volgens Joosten ten onrechte het beeld dat het boeken zijn die geschreven worden door oude mannen en gaan over de Tweede Wereldoorlog of over incest. "Het is een breed geschakeerd palet van boeken dat je kunt lezen in Nederland."

Volkskrantmagazinesering

Daarnaast constateert hij dat in recensies en interviews te veel wordt gezocht naar wat er waargebeurd is aan een verhaal. Hij bedacht daar ook een woord voor: 'volkskrantmagazinisering'.

Interviews in het Volkskrant Magazine en bij het NPO Radio 1-programma Kunststof, zijn volgens hem te veel geïnteresseerd in de persoon van de schrijver in plaats van in het werk. "Als een auteur wordt geïnterviewd kun je de klok erop gelijkzetten. Er wordt altijd gepulkt en gevraagd of het verhaal echt gebeurd is."

Volgens Joosten moeten zulke gesprekken beginnen bij de tekst zelf en hoe deze gestileerd en gecomponeerd is. "Het begint bij het boek."

Hoera! Een boek over Nederlands en de Nederlandse lieteratuur van Jos Joosten is een uitgave van AFdH Uitgevers in Enschede.

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie