Cultuur & Media
VPRO

Femke van der Laan: 'Ik heb de ergste nacht in mijn leven gehad'

  1. Nieuwschevron right
  2. Femke van der Laan: 'Ik heb de ergste nacht in mijn leven gehad'

Met 2000 afleveringen Nooit Meer Slapen, werd ook de 2000ste gast verwelkomd: Femke van der Laan. Pieter van der Wielen sprak met haar een uur lang over de enige dingen die er eigenlijk echt toe doen: de liefde en de dood. Femke schreef erover naar aanleiding van het overlijden van haar echtgenoot Eberhard van der Laan. "Wat je je ook voorstelt van de dood zelf. Het klopt gewoon niet."

Hij ging door

Het is inmiddels meer dan 4 jaar geleden dat Femke van der Laan samen met haar man Eberhard werd geconfronteerd met zijn diagnose. Uitgezaaide longkanker. Veel veranderde er daarna nog niet, want Eberhard bleef zich onvermoeid inzetten voor het burgemeestersambt. “Toen ik ging schrijven, en natuurlijk ook hierover, heb ik in elk hoekje van mijn geheugen gezocht naar een moment dat we zijn gaan zitten en zeiden van ‘goh, hoe gaan we dit doen?’ Maar dat is er niet geweest. Hij ging door.”

Het zorgde ervoor dat de naderende dood nog enige tijd op de achtergrond bleef. Pas toen het moment van Eberhards overlijden daar was, realiseerde Femke zich dat niets haar op het verlies had kunnen voorbereiden. “Wat je je ook voorstelt van de dood zelf. Het klopt gewoon niet.”

Boek drie, dan ben ik schrijver

Ze omschrijft het moment dat de rits werd dichtgemaakt van de zak waarin hij lag. De eerste echte confrontatie met de dood, waarna ze niet veel later ook nog naar bed moest. “Dan ga je in bed liggen. Er gebeurt van alles, maar slapen is het niet.” Al vrij snel daarna daalde wel het besef in dat, ondanks alle pijn, ze dit wel zou aankunnen. “Ik heb de ergste nacht in mijn leven gehad. Die komt niet meer terug. Dat is een geruststelling.”

Femke schreef het verhaal van Eberhards overlijden, en de liefde die zij voor elkaar voelden, op in het boek Aan de randen van de dag. Maar ondanks de lovende reacties vertelt ze in Nooit Meer Slapen dat ze het nog ingewikkeld vindt om zichzelf schrijver te noemen. “Nu is het af, en mensen zijn er lovend over, dus blijkbaar kan ik het wel. Maar dan denk ik; ja, maar dit verhaal lag er al.” Hoewel ze erkent dat hier vooral haar eigen onzekerheid spreekt, kan ze het gevoel nog niet helemaal van zich afschudden. “Boek drie, dan ben ik schrijver,” zegt ze dan alsnog met een vonk van zelfvertrouwen.

Gerelateerde podcast

Nooit meer slapen

Nooit meer slapen

2000 x Nooit Meer Slapen! is nu te beluisteren als podcast in je favoriete podcastapp, of te bekijken via vpro.nl/nooitmeerslapen.

De daadwerkelijke 2000ste uitzending van Nooit Meer Slapen is op woensdag 2 februari. Te gast is Femke van der Laan. Zij schreef Aan de randen van de dag, een openhartig boek over het leven met haar in 2017 overleden man Eberhard van der Laan.

Ster advertentie
Ster advertentie