Cultuur & Media
KRO-NCRV

Raymond Benders over zijn vriend Willem Frederik Hermans: 'Hij was onvoorstelbaar alert'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Raymond Benders over zijn vriend Willem Frederik Hermans: 'Hij was onvoorstelbaar alert'

Op 1 september vond de presentatie plaats van het 24ste en laatste deel van de Volledige Werken van W.F. Hermans. In De Nieuwe Kerk in Amsterdam nam Koning Willem Alexander een exemplaar in ontvangst. Eén van de sprekers die middag was Raymond Benders, jarenlang bevriend met Willem Frederik Hermans en initiatiefnemer van de uitgave van de Volledige Werken. "Ik heb het gedaan uit vriendschap, ik hoop dat hij akkoord is met hoe we het gedaan hebben", zegt hij in De Taalstaat.

Dat ons staatshoofd het laatste deel van de Volledige Werken in ontvangst nam laat zien hoe belangrijk Hermans voor de Nederlandse literatuur is, vindt Raymond Benders. "Dat had Hermans zeer op prijs gesteld, met name omdat de koning een vertegenwoordiging is van het volk."

Vriendendienst

Benders was jarenlang bevriend met de legendarische schrijver. Hij is de oprichter van het Willem Frederik Hermans Instituut en was de initiatiefnemer van de uitgave van de Volledige Werken. "Ik heb het als vriendendienst voor hem na zijn dood ontwikkeld. Ik heb het gedaan uit vriendschap. Ik hoop dat hij akkoord is met hoe we het gedaan hebben. We hebben rekening gehouden met alles wat hij in het verleden gezegd heeft over zijn werk." Benders legt uit dat Hermans niet wilde dat de eerdere drukken zouden worden herhaald, maar dat latere uitgaven, waar hij de allerlaatste hand aan had gelegd, zouden worden gebruikt.

Scherp en scherpzinnig

Was er een verschil in het taalgebruik van Hermans die schreef en Hermans die sprak? Volgens Benders was die er zeker. "Hij was een van de meesters van de metaforen. Maar als we met elkaar spraken sprak hij niet in metaforen."

"Hij was wel zeer scherp en scherpzinnig", vervolgt Benders. "Hij was onvoorstelbaar alert. Als ik met hem wandelde leek het alsof hij ogen in zijn achterhoofd had. Hij merkte alles op."

Ster advertentie
Ster advertentie